Opschudding in Spanje over carnavalsposter die spot drijft met Franco

door admin
Opschudding in Spanje over carnavalsposter die spot drijft met Franco

De poster werd gemaakt door Sandra Carcasona. Onderaan staat het logo van de gemeente. Haar ontwerp won de wedstrijd georganiseerd door Ateneu Popular Nou Barris, een sociaal centrum in het district Nou Barris in Barcelona. De organisator van het carnaval in deze buurt is de Coordinadora Cultural 9 Barris in samenwerking met de Stichting La Roda en de gemeente. 

Ada Colau, de burgemeester van de Catalaanse hoofdstad retweette de poster die door Coordinadora Cultural 9 Barris op Twitter werd gezet. Het commentaar dat daarop volgde was zeer divers. Enerzijds applaus voor het ‘geniale ontwerp’ en anderzijds boze reacties over hoe een burgemeester zo ‘de spot kan drijven met een dode’. Elders werd gewezen op het feit dat het gemeentebestuur aan de ene kant alle symbolen en straatnamen die verwijzen naar het franquisme uit het straatbeeld verwijdert, maar aan de andere kant ontwerpen als deze steunt. 

Colau verweerde zich door te zeggen dat de gemeente slechts samenwerkt met de organisatoren van het buurtcarnaval, net zoals ze dat doet met de feesten georganiseerd door andere districten in de stad. Het gaat om een ‘poster van een ‘instelling’ waarmee de gemeente samenwerkt. Carnaval wordt gevierd van 28 februari tot 2 maart. 

Het is niet de eerste keer dat de oud-dictator een carnavalsposter siert. In 2016 stond Franco afgebeeld op een poster in de stad Reus (Tarragona). Deze was gemaakt door de federatie van carnavalsverenigingen in Reus (FRAC). Hierop was Franco afgebeeld als stierenvechter met een stropdas in de regenboogkleuren die geassocieerd worden met de LGBT-beweging, met daarboven een ster die verwijst naar de vlag van de Catalaanse republiek en met een grote feestbril op zijn neus. 

Dit vind je misschien ook leuk