Demonstratie tegen fascisme en racisme Vox in Barcelona

door admin
Demonstratie tegen fascisme en racisme Vox in Barcelona

Maar liefst 195 instanties komen samen vanuit het platform UCFR, Unitat contra el feixisme i el racisme (eenheid tegen fascisme en racisme), en komen daarmee in opstand tegen Vox. Zaterdag 23 maart gaat de week tegen racisme van start. Over de hele wereld vinden er protesten plaats tegen fascisme en racisme. Deze protesten zijn bedoeld om geweld en aanslagen zoals onlangs in Christchurch (Nieuw-Zeeland) openlijk af te keuren.

Catalonië richt zich op Vox

UCFR heeft ervoor gekozen om de nadruk te leggen op het extreemrechtse Vox omdat “in Spanje extreemrechts niet langer abstract is, maar dat het nu concreet is geworden in de benaming van Vox. Nu richten we ons op Vox, maar dat wil niet zeggen dat zij het enige probleem vormen op dit gebied. We geloven er echter wel in dat als we ons nu richten op Vox, dat andere partijen met deze trekjes zich ook aangesproken zullen voelen”, aldus David Karvala van UCFR.

Verschillende instanties die zijn aangesloten bij de UCFR nemen deel aan de demonstraties zoals de Catalaanse politieke partij ERC en CUP, burgerinitiatief BComú, vakbonden CCOO en CGT in Catalonië, de culturele stichting Òmnium Cultural en de verenigingen ANC, ICV en EUiA.

Toename racisme sinds Vox

Karvala vertelt dat hij sinds Vox een toename ziet van racistische uitingen naar bijvoorbeeld homoseksuelen en vrouwen. “Fascistische opvattingen waren tot voor kort weinig aanwezig en nu krijgt een fascistische politieke partij 10 procent van alle stemmen. Dat heeft gezorgd voor een toename van agressie tegen bepaalde groepen.” 

De demonstratie zal aanstaande zaterdag rond 17.00 uur starten vanaf de Jardinets de Gràcia en zal ook op de sociale media te volgen zijn via #stopVox. De demonstratie zal via de Passeig de Gràcia naar de Gran Via gaan waar ook toespraken van onder andere gemeenteraadslid Gerardo Pisarello en afgevaardigden van ERC zullen worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk