Policiti Barcelona willen toeristenbelasting verhogen

door admin
Policiti Barcelona willen toeristenbelasting verhogen

De toeristenbelasting wordt geheven op de prijs voor overnachtingen in hotels, appartementen en andere woningen die aan toeristen worden verhuurd. De regionale overheid is belast met het innen van die taks, behalve in de stad Barcelona, waar de gemeente over de helft van de geïnde toeristenbelasting beslist waaraan het wordt besteed. 

De toeristenbelasting werd in 2012 ingevoerd. Hotels waren het er niet mee eens. Nu lijken alle politieke partijen het over het bestaan ervan eens te zijn. De taks is nodig om investeringen te kunnen doen in de toeristische promotie en om projecten te ontwikkelen die compenseren voor de overlast die veroorzaakt wordt door hetzelfde toerisme. Overlast die met name inwoners in Barcelona voelen. De stad wordt jaarlijks overspoeld door miljoenen toeristen. 

In Catalonië gaat 30 procent van de geïnde toeristenbelasting naar de gemeente Barcelona en 70 procent gaat naar de regionale overheid. In Barcelona ligt de taks tussen 0,65 en 2.25 euro per nacht. De Catalaanse hoofdstad wil 100 procent van de belasting kunnen innen en besteden. De 50 procent die vorig jaar werd geïnd stond gelijk aan 15 miljoen euro. Hiervan ging 4,5 miljoen euro naar het consortium Toerisme in Barcelona. De rest werd besteed aan het verbeteren van buurten, culturele projecten of aan de controle op illegaal aan toeristen verhuurde woningen of kamers. 

Burgemeester Ada Colau heeft nu een extra ambitieuze doelstelling: ze stelt voor de taks te verhogen om daarmee het openbaar vervoer in de stad deels te financieren. 

Andere voorstellen van de politieke partijen zijn onder meer te investeren om de impact van massatoerisme op de meest emblematische plekken in de stad tegen te gaan en om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. Men wil eveneens betaalbare woningen voor de inwoners blijven verdedigen en armoede in de armste wijken bestrijden. 

Dit vind je misschien ook leuk