Catalonië gaat roken op alle terrassen verbieden

door admin
Catalonië gaat roken op alle terrassen verbieden

Door de in de laatste jaren waargenomen toename van roken onder met name jongeren zien de autoriteiten noodzaak tot het nemen van striktere maatregelen om het roken tegen te gaan. Er zal een strengere controle komen op roken in de openbare ruimte daar waar anderen gedwongen worden tabaksrook in te ademen. Dit betreft met name terrassen.

Vastgesteld is dat meer dan 80% van de (gedeeltelijk) overkapte terrassen niet aan de regels voldoet. Deels komt dit door de wat ingewikkelde omschrijving van wat wel en wat niet  een overkapt terras is. Het komt er op neer dat een terras gedeeltelijk overkapt mag zijn maar tenminste twee volledig open wanden moet hebben om voldoende luchtcirculatie te garanderen. Naleving schiet tekort, zo steken de autoriteiten de hand in eigen boezem, omdat er weinig inspecties zijn uitgevoerd. Er zal getracht worden een en ander in zo goed mogelijk onderling overleg met terraseigenaren en betrokken gemeentes te realiseren. 

Vijf meter

Naast een rookverbod op terrassen, waarschijnlijk het meest heikele onderdeel van de nieuwe regelgeving, zullen ook verboden gaan gelden in wachtruimtes voor bus en trein, rond sportvelden en in de auto. Het reeds bestaande verbod op roken in openbare gebouwen zoals scholen, zorgcentra en ziekenhuizen zal worden uitgebreid met een rookverbod binnen vijf meter afstand van de ingang van deze gebouwen om te voorkomen dat men bij  het binnentreden of verlaten hiervan ongewenst in aanraking met tabaksrook komt. Dezelfde beperkingen zullen ook gaan gelden voor elektronische sigaretten.

Tot aan het van kracht worden van het algehele verbod in 2020 zullen terrassen strenger gecontroleerd gaan worden op naleving van de huidige regelgeving.

Dit vind je misschien ook leuk