Eeuwigdurende gloeilamp van Spaanse uitvinder laat nog even op zich wachten

door admin
Eeuwigdurende gloeilamp van Spaanse uitvinder laat nog even op zich wachten

Twintig jaar geleden maakte Benito Muros, ingenieur en zakenman uit Barcelona, in Californië kennis met een eeuwigdurende gloeilamp. Waar de gemiddelde bezoeker zich enkel afvroeg hoe het mogelijk is dat een lamp al honderd jaar brandt, ging de fascinatie voor het verschijnsel voor Muros verder.  

Geplande veroudering

Een moderne halogeen gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 2000 branduren, een ledlamp haalt ongeveer 25 duizend uur. Althans, op papier. In realiteit brandt slechts 16% van de ledlampen langer dan 10 duizend uur. Dat kon volgens Muros anders. Net als de lamp die hij in Californië had gezien, wilde hij gaan proberen om in Spanje een lamp zonder zogeheten geplande veroudering te produceren. Geplande veroudering wil zeggen dat producten bewust geproduceerd worden met een beperkte levensduur en dus na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

Aankoop als crowdfunding

Muros’ bedrijf Light&LifeTechnology is inmiddels gecertificeerd als onderneming voor het ontwerp en de ontwikkeling van gloeilampen zonder geplande veroudering. De gloeilamp van Muros is veel duurder, ongeveer 25 euro, maar verbruikt minder energie, is te repareren en gaat gemiddeld 85 duizend uur mee. De lamp is gemaakt van ‘puur aluminium’ en niet van thermisch plastic zoals gewone gloeilampen die daarom ook veel minder duurzaam zijn. Op de website van Muros’ bedrijf is de lamp al te bestellen. Daarna volgt alleen een probleem: de lamp is nog niet in productie genomen omdat het daarvoor aan financiële middelen ontbreekt. “Daarom”, zegt Muros, “kun je de lamp bij ons bestellen en betaal je met een aanzienlijke korting. Later pas wordt de lamp geproduceerd en geleverd. Het is eigenlijk een vorm van crowdfunding”.   

Weerstand tegen duurzaamheid bij investeerders

Een Amerikaans bedrijf heeft inmiddels interesse getoond in de wereldwijde verkoop van Muros’ product. “Ik heb al besloten niet met dit bedrijf in zee te gaan omdat zij meer dan 50% zeggenschap over het bedrijf willen hebben. Op die manier ben ik niet in staat om te voorkomen dat mijn project op een andere manier wordt uitgevoerd dan ik dat zou doen”, aldus Muros.

Ook in 2016 al toonden twee Catalaanse bedrijven interesse in de duurzame gloeilamp. Maar geen van twee was uiteindelijk bereid om een gloeilamp in de markt te zetten zonder geplande veroudering. Nadat eerder dit jaar een interview met Muros uit 2012 met TVE viraal ging, meldden zich talloze distributeurs die zijn product zelfs via Amazon wilden leveren. “We hebben echter de middelen niet om de lamp op dusdanig grote schaal te produceren” zegt Muros. Het is daarom noodzakelijk om met een groot bedrijf in zee te gaan dat bereid is een flinke investering te doen.  

Muros is tegenwoordig voorzitter van de Asociación Feniss, een organisatie die zich sterk maakt voor productie zonder geplande veroudering. Een filosofie die niet alleen van toepassing is op het produceren van gloeilampen, maar ook van andere dingen zoals kleding. In overeenstemming met zijn filosofie reikt Feniss een keurmerk, het zogenaamde ISSOP-keurmerk, uit aan bedrijven die voldoen aan een aantal criteria van duurzaamheid. Zo moet een product bijvoorbeeld gerepareerd kunnen worden als het kapot is.

Dit vind je misschien ook leuk