Catalonië geeft seksueel gediscrimineerde LGBTI-jongeren recht op inkomen

door admin
Catalonië geeft seksueel gediscrimineerde LGBTI-jongeren recht op inkomen

Het komt steeds vaker voor dat jongeren in Spanje zich genoodzaakt voelen om vanwege hun lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele achtergrond (LGBTI) hun huis te moeten verlaten. Jongeren tussen de 18 en 23 jaar kunnen vanaf volgend jaar worden ondersteund doordat ze aanspraak kunnen maken op een gegarandeerd inkomen voor burgers, genaamd ‘Renta Garantizada de Ciudadanía’ (RGC). Deze maatregel zal in het eerste trimester van 2020 in werking treden.

Maatregel onderdeel re-integratie LGBTI-jongeren in Catalonië

Deze maatregel werd onlangs aangekondigd door raadslid Chakir El Homnrani tijdens de commissie Werk, Sociale zaken en Gezinnen. Dit initiatief van de Generalitat maakt deel uit van een pakket aan maatregelen om bij te dragen aan de re-integratie van LGBTI-jongeren in de maatschappij. Op dit moment komen alleen jongeren boven de 23 jaar in aanmerking voor een RGC-inkomen met hier en daar enkele uitzonderingen.

Volgende week zal de commissie zich buigen over de diverse vormen van seksuele discriminatie waar LGBTI-jongeren mee te maken hebben. Deze vormen zullen worden beschreven en indien een jongere wordt gediscrimineerd en noodgedwongen zijn of haar huis moet verlaten vanwege seksuele discriminatie dan zal hij of zij aanspraak kunnen maken op zo’n RGC-inkomen.

Extra aandacht voor transgendervrouwen

Volgens het raadslid zal het grootste deel van dit budget worden besteed aan de transgenderjongeren, de groep met het hoogste percentage werkeloosheid in Catalonië. El Homnrani legde uit dat de Catalaanse LGBTI-wet vijf jaar geleden is aangenomen en sindsdien heeft de Generalitat ruim 800 dossiers inzake seksuele discriminatie in beheer gehad.

Ciudadanos: maatregel onvoldoende voor re-integratie

Afgevaardigde van Ciudadanos, Noemí de la Calle, heeft haar kritiek geuit op deze nieuwe maatregel. Zij vindt dat de Catalaanse regering geen plannen ontwikkelt voor de re-integratie van deze groep jongeren op de arbeidsmarkt afgezien van de Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). “Er zijn veel transgenders, voornamelijk vrouwen, die te lijden hebben onder discriminatie. Aangezien zij ook geen baan kunnen vinden, gaan ze nog zwaarder gebukt onder de problemen die ze al hadden door hun geaardheid,” aldus de la Calle.

El Homnrani verzekerde dat de Generalitat de LGBTI-jongeren op een persoonlijke manier aandacht geeft en dat er al een steunpunt via de website beschikbaar is waar jongeren 24 uur per dag contact mee op kunnen nemen. Ook wordt er psychologische en juridische hulp verleend door de afdeling slachtofferhulp van het Ministerie van Justitie in Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk