Massale protesten tegen uitspraak in proces tegen Catalaanse separatisten

door admin
Massale protesten tegen uitspraak in proces tegen Catalaanse separatisten

De gevangenisstraffen wegens opruiing en misbruiken van overheidsgelden variëren van 9 tot 13 jaar wegens betrokkenheid bij het organiseren van het illegale referendum op 1 oktober 2017. Hier stemde 90 procent voor een onafhankelijk Catalonië, waarop de Catalaanse regering Catalonië tot onafhankelijke republiek uitriep. Meteen na het bekend worden van de hoge gevangenisstraffen gingen maandag overal in Catalonië mensen de straat op. 

Chaos op vliegveld El Prat

Vooral op de luchthaven El Prat de Barcelona lopen de spanningen hoog op. Inmiddels zouden er al 67 vluchten zijn geschrapt als gevolg van de chaos. Bij confrontaties met de politie zijn er volgens eerste hulpdienst SEM tien gewonden gevallen. Diverse journalisten die ter plaatse zijn om de protesten te verslaan zeggen geslagen te zijn door de oproerpolitie en door betogers, schrijft de Catalaanse krant La Vanguardia. Een van hen is Eudald Martínez van de radiozender RAC1 die zegt een klap op zijn hoofd te hebben gekregen van een manifestant die een bloeding heeft veroorzaakt waarvoor hij in het ziekenhuis behandeld moest worden. Martínez was ter plaatse om live de gebeurtenissen te verslaan. Voorts zou de Franse journaliste Elise Gazengel zou geslagen zijn door agenten van de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie, zo meldt het blad CTXT waarvoor zij werkzaam is.

Er zijn via sociale media ook video’s verschenen waarop te zien is hoe politieagenten journalisten en cameramensen slaan ondanks dat zij duidelijk zichtbaar als ‘pers’ te identificeren zijn. De onlusten vonden plaats op het moment dat de aankomstruimte voor terminal 1 van El Prat werd ontruimd. Ook de toegang tot het vliegveld is geblokkeerd door honderden betogers. 

Daarnaast is er chaos bij een ander strategisch punt, namelijk het luchtverkeerscontrolecentrum voor het oosten van de regio in Gavà. De demonstranten, opgeroepen door Tsunàmi Democràtic (democratische tsunami), zijn het gebouw genaderd om de ingangen te blokkeren en te voorkomen dat het personeel van dienst kan wisselen. Het effect van deze protestactie reikt mogelijk veel verder dan de Catalaanse grenzen aangezien vanuit Gavà een luchtruim van zo’n 300.000 vierkante kilometer wordt beheerd. Het gaat feitelijk om een groot deel van het luchtverkeer boven mediterrane wateren die bij het Spaanse grondgebied horen (Catalonië, regio Valencia, Murcia en een deel van Aragón). Hier horen ook de vluchten onder die over deze zone vliegen.

Volgens de krant El Mundo zijn er 67 vluchten geschrapt, de meerderheid van Vueling, en is de AVE in Girona geblokkeerd. Omdat de toegangsweg C-31 naar het vliegveld is geblokkeerd kan ook bemanning en personeel de luchthaven niet bereiken. De autoriteiten herinneren betogers eraan dat het betreden van de beperkte zones op het vliegveld verboden is en wordt aangemerkt als een ‘ernstig delict’. In reactie daarop liet de organisatie Tsunami Democratic weten dat hun antwoord burgerlijke ongehoorzaamheid zal zijn, ‘dat per definitie niet gewelddadig is’. Om te vervolgen: ‘Als ze een gespannen situatie willen, dan moet ons antwoord massaal zijn. We zijn massa en die krijgen ze niet in beweging’. 

De Catalaanse politie heeft de toegang tot Ciutadella afgesloten omdat hier het Catalaanse parlement gevestigd is. Alleen de avenida Marques de l’Argentera is open om journalisten en werknemers van het parlement door te laten. Veertien van de twintig Catalaanse wegen die in de loop van maandagochtend afgesloten waren vanwege de protesten zijn nog steeds geblokkeerd voor het verkeer.

De verkeerschaos beperkt zich niet alleen tot de Catalaanse hoofdstad. Ook het verkeer in de andere twee provinciehoofdsteden Girona en Lleida is op veel punten gestremd. De AVE in Girona rijdt niet meer nadat demonstranten zich op het spoor begaven. Ook het spoor van de Cercanías treinen van Renfe is op verschillende punten in Catalonië geblokkeerd. 

Het doel van de demonstranten is zorgen voor zoveel mogelijk blokkades waarmee het openbare leven wordt verstoord om zo aandacht te vragen voor hun verontwaardiging en woede. 

Protesten in Madrid

De acties zullen zich niet beperken tot Catalonië. Op woensdag is er een manifestatie gepland op Puerta del Sol in Madrid en op dit moment (maandag eind middag) zouden volgens Tsunami Democratic ruim duizend auto’s onderweg zijn naar het vliegveld Barajas-Adolfo Suarez in Madrid met het doel daar dezelfde chaos teweeg te brengen als op en rond El Prat. 

Dit vind je misschien ook leuk