Grootschalige stakingen als protest tegen veroordelingen separatisten

door admin
Grootschalige stakingen als protest tegen veroordelingen separatisten

Na vier dagen van hevige protesten en ongeregeldheden als reactie op het vonnis dat het hooggerechtshof heeft uitgesproken over de separatistische leiders, wordt er voor de vierde keer in twee jaar tijd een grootschalige staking gehouden. Naar verwachting zal het bedrijfsleven er niet veel hinder van ondervinden, de mobiliteit in Catalonië is echter in ernstige mate verstoord door blokkering van een aanzienlijk aantal wegen.

Protestmars naar Barcelona

Deelnemers van verschillende protestmarsen zijn al enkele dagen op weg naar Barcelona waar ze vanmiddag om vijf uur samenkomen op de Paseo de Gracia. De protestmarsen werden geïnitieerd door de Assemblea Nacional Catalana.

Overlast

Door de blokkades van wegen zijn het metro- en busnetwerk van Barcelona inmiddels overbezet. Geadviseerd wordt om berichten via de sociale media in de gaten te houden voor actuele berichtgeving over de situatie. Op verschillende plaatsen zijn de Catalaanse Mossos en agenten van Nationale Politie aanwezig om te voorkomen dat ook de openbaar vervoersvoorzieningen door protestanten worden geblokkeerd. De diensten van de metro, bus, tram en trein worden voor 50% gegarandeerd in de spitsuren en voor 25% voor de rest van de dag. De dienstregeling van de pendelbus naar het vliegveld valt voor 50% uit. In de zorg is geregeld dat één op de vier eerstelijnsgezondheidscentra openblijft en dat de Spoedeisende-hulpafdelingen normaal zullen blijven functioneren.

Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van de stakingen door het cancelen van 500 vluchten op luchthaven El Prat, nadat er afgelopen maandag al 110 en dinsdag nog eens 45 vluchten waren gecanceld.

Aan de staking nemen ook middelbare scholieren en studenten deel; een aantal universiteiten houden hun deuren vandaag gesloten. Werkgeversorganisaties uit de commerciële sector hebben te kennen gegeven de sluiting van ondernemingen tijdens de staking te respecteren maar merken wel op dat dit ten nadele van de economie zal zijn. Alle supermarkfilialen en benzinestations van Bon Preu zullen vandaag gesloten zijn.

Veiligheid

Het is niet bekend of de Catalaanse president Torra deelneemt aan een van de protestmarsen. Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, staat gedurende de hele dag in nauw contact met de veiligheidsdienst en de gemeentelijke diensten met het oog op de komst van duizenden demonstranten aan het einde van de dag. Vanuit het gemeentehuis wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk