Catalaanse bedrijven vragen PP toon over toepassen artikel 155 te matigen

door admin
Catalaanse bedrijven vragen PP toon over toepassen artikel 155 te matigen

Casado oefent druk uit op de regering onder leiding van de socialistische partij PSOE om strengere maatregelen te nemen om een verdergaande escalatie van de situatie in Catalonië te voorkomen. Een van die maatregelen kan het toepassen van artikel 155 van de Spaanse grondwet zijn. De Catalaanse bedrijven vrezen dat hierdoor de twee jaar geleden uit Catalonië vertrokken bedrijven niet terug zullen keren.

Pablo Casado bracht afgelopen maandag een bezoek aan Barcelona, zo schrijft de krant El Economista, en woonde ontmoetingen bij met ondernemers die zijn aangesloten bij verschillende belangenverenigingen voor winkeliers en horeca in de stad. Tevens had hij een ontmoeting met de vereniging van winkeliers die gedupeerd zijn door de rellen die de afgelopen week plaats hebben gevonden in de Catalaanse hoofdstad.

Eerder dit weekend benadrukte Casado vanuit Toledo enkele effecten van de onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse separatistische regering eind oktober 2017. De economische activiteiten in Catalonië zijn met 1.033 miljoen euro achteruit gegaan en dit heeft een verlies van 8.000 banen tot gevolg gehad. Dit banenverlies komt nog bij de dalende werkgelegenheid die het gevolg is van de vertraging van de economie in het algemeen. 

Mislukt

Casado ging nog verder door te zeggen dat de Spaanse waarnemend premier Pedro Sánchez de ’territoriale crisis niet onder ogen heeft kunnen zien’ en al ‘is mislukt met betrekking tot een maximaal streng beleid ten opzichte van Catalonië’. 

Volgens Casado zijn er ‘ernstige fouten’ gemaakt bij de coördinatie van de politiemachten in de laatste dagen. In de ogen van de PP-leider is het ‘urgent’ dat de uitvoerende politiemacht wordt gecentraliseerd omdat ‘men niet begrijpt’ dat het maximale commando van de Mossos in handen is van de president van de Generalitat, Quim Torra die de Catalanen juist oproept om de straat op te gaan. 

Verliezen tot 60 procent

In een ander artikel schrijft El Ecomomista dat winkels en restaurants in Barcelona al tussen 30 en 60 procent van hun handel zijn verloren vanwege de rellen en protesten de afgelopen week. De krant baseert zich hierbij op gegevens verstrekt door Barcelona Oberta, een vereniging van toeristische bedrijven en horeca-ondernemingen in de stad. De ondernemers lopen schade op doordat er minder klanten komen of omdat ze uit angst voor vernielingen en vandalisme hun zaken moesten sluiten. 

Volgens de belangenvereniging van de horeca in de stad gaat het al om 60 procent van de normale omzet die men misloopt in de gebieden waar de concentratie van demonstraties en opstootjes het hoogst was.

Dit vind je misschien ook leuk