Een dode en vermissingen door noodweer in Catalonië

door admin
Een dode en vermissingen door noodweer in Catalonië

Weerfenomeen DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos de la Atmósfera, een geïsoleerde depressie op hoog niveau) heeft afgelopen nacht behoorlijk huisgehouden in Catalonië. Vanochtend maakten de hulpdiensten in Catalonië bekend dat er drie personen worden vermist. De Mossos d’Escuadra liet vanochtend via Twitter weten dat er een levenloos lichaam op het strand van Caldes d’Estrac is aangetroffen. Zeer waarschijnlijk is het lichaam van een van de mensen die sinds dinsdagavond vermist werd in Arenys de Munt.

Overlast op Balearen en in Catalonië

woensdagochtend heeft de brandweer van Barcelona 42 mensen geëvacueerd vanwege het instorten van een dak vanwege de hevige regenval. Ook zitten 20.000 mensen in de regio zonder licht en moesten vijftig kinderen een ander onderkomen zoeken. Gisteren werd bekendgemaakt dat ook de Balearen behoorlijk te lijden hebben onder de hevige regenbuien.

Ook woensdag zorgde de situatie nog steeds voor overlast in het noordoosten van de Balearen. Niet alleen op de eilanden, maar ook in Cantabrië en Baskenland, bleef het behoorlijk regenen. De Spaanse weerdienst Aemet waarschuwde voor grote hoeveelheden regen van zo’n 30 liter per vierkante meter per uur in Catalonië. Op de Balearen kan zo’n 30 tot 60 liter per vierkante meter per uur vallen. De burgerpolitie geeft inmiddels ook waarschuwingen af voor het overstromen van verschillende rivieren zoals de Río Ter. Ook laat de Mossos weten dat verschillende wegen niet meer toegankelijk zijn en dat er sprake is van vertragingen op het spoor.

Code rood, oranje en geel in diverse provincies

In Girona blijft code rood gehandhaafd door hevige regenval en stormen. In totaal geldt er een weeralarm voor 14 provincies. In vier provincies in het noordoosten van Spanje geldt code rood en in Cantabrië en Baskenland gelden code oranje en geel voor diverse provincies.

De 112-centrale in Catalonië liet woensdagochtend weten dat ze 2.725 telefoontjes hebben ontvangen over het noodweer en dat de hulpdiensten 1.930 keer zijn uitgerukt sinds de komst van de tweede DANA in twee maanden tijd.

Dit vind je misschien ook leuk