Restaurants verzetten zich tegen extreme verhoging terrasbelasting Barcelona

door admin
Restaurants verzetten zich tegen extreme verhoging terrasbelasting Barcelona

Burgermeester Ada Colau stelde vanuit haar partij, Barcelona en Comú, samen met de PSC een verhoging van de terrasbelasting in Barcelona voor. Het voorstel is tot vier keer hogere belastingen dan wat op dit moment wordt betaald op terrassen op de Rambla de Cataluña, Paseo de Gracia en Plaza Real. Op terrassen aan de Ciutat Vella, Eixample en Gràcia is het voorstel om de belasting te verdrievoudigen.

Colau is van mening dat het bezetten van openbare ruimtes (door terrassen) zijn prijs kent. In Barcelona zijn deze prijzen op dit moment zeer laag en daarom is het voorstel om ze te verhogen in de vorm van extra terrasbelasting.

Restaurantgilde Barcelona gelooft voorstel niet

Het restaurantgilde van Barcelona gelooft niet dat de gemeentelijke regering van BComú en de PSC een verhoging tussen de 200 en 400 procent van belasting op terrassen wil doorvoeren. Restaurants in Barcelona zeggen hierover het volgende: “De gemeente zou na moeten denken hoe ze restaurants kan helpen om te blijven bestaan. En niet de belastingen vier keer zo hoog maken,” aldus woordvoerder Roger Pallarols.

Het restaurantgilde laat weten dat de verhoging van de terrasbelasting, als deze wordt goedgekeurd door de gemeente, zal leiden tot een algemene verhoging van restaurantprijzen. De belastingverhoging kan niet worden opgevangen met de huidige marges die worden gehanteerd en daarom zullen restaurants deze belastingverhoging moeten doorberekenen aan hun klanten.

Restaurants vrezen merendeel van klanten te verliezen

Deze ontwikkeling betekent dat veel restaurants een groot deel van hun  ‘terrasklanten’ zal verliezen. Het gilde vraagt zich af: “Wie kan het zich vandaag de dag veroorloven om halverwege de ochtend vier euro te betalen voor een klein kopje koffie op een terras? Dit is een maatregel van dezelfde gemeente die onlangs nog verkondigde dat ze de economische activiteit in Barcelona wil stimuleren.”

Pallarols laat weten zijn best te doen om in conclaaf te gaan met het gemeentebestuur. “We willen de gemeente vragen om op een verstandige manier om te gaan met dit soort maatregelen, om rekening te houden met de economische situatie waarin we ons bevinden en om zich hard te maken zodat de inwoners van Barcelona niet ineens hun vaste gewoontes moeten veranderen, alleen omdat de gemeente zo’n rigoureuze maatregel doorvoert.”

Maatregel onderdeel herziening belastingverordeningen Barcelona

De maatregel die door de gemeente wordt besproken is onderdeel van de herziening van belastingverordeningen. Goedkeuring van deze maatregel zal morgen, vrijdag 25 oktober, worden voorgelegd aan de volledige gemeenteraad van Barcelona. Vanaf dat moment kan er twee maanden lang onderhandeld worden tot de laatste plenaire vergadering waarin het voorstel definitief goed- of afgekeurd zal worden.

Dit vind je misschien ook leuk