Forse toename aantal gekraakte woningen in afgelopen vijf jaar

door admin
Forse toename aantal gekraakte woningen in afgelopen vijf jaar

De meeste gekraakte woningen staan in de provincie Barcelona waar in de afgelopen zes jaar in totaal ruim 17 duizend woningen illegaal bewoond werden. Dat zijn ruim 66 op iedere 10 duizend woningen. Na Barcelona staan de meeste kraakpanden in Tarragona, Gerona en Sevilla.

Kwetsbare groep uit de samenleving

De economische crisis, de vastgoedbubbel, het tekort aan sociale huurwoningen, de hoge huurprijzen en de relatief lage salarissen hebben aan de toename van de illegale bewoning bijgedragen. Bovendien kiezen veel huiseigenaren ervoor om een beschikbare woning te verhuren aan toeristen omdat dat meer geld opbrengt en meer zekerheid geeft bij het incasseren van de huur.

Volgens Lara Alba, onderzoeker en docent aan onderwijsinstelling UNED gaat het bij illegale bewoning om een heel diverse, maatschappelijk kwetsbare groep mensen. Wat deze mensen in elk geval met elkaar gemeen hebben is dat ze over geen of weinig inkomsten beschikken, niet in aanmerking komen voor een hypotheek, vaak al uit hun woning zijn gezet en weinig steun van familie of vrienden krijgen. Via criminele organisaties die onder andere actief zijn in de wijk Villaverde in het zuiden van Madrid, krijgen ze vaak voor 200 of 300 euro de sleutel voor een woning met frauduleuze en goedkope huurcontracten aangeboden.

Groot tekort aan sociale huurwoningen

Exacte cijfers over het totale aantal kraakpanden in Spanje zijn niet bekend, maar volgens het Spaanse Instituto Cerdá zijn dit er ongeveer 100 duizend. Volgens cijfers van het Spaanse Instituut voor Statistiek (INE) is er in Spanje sprake van een daling van het beschikbare aantal sociale huurwoningen. In 2018 was maar 2,7% van alle sociale huurwoningen beschikbaar terwijl dit in 2005 nog 3,5% was. In Nederland is dat percentage 30%, in Oostenrijk 24%, in Denemarken 21%, in Engeland en Frankrijk 17% en in Finland 13%.

Dit vind je misschien ook leuk