Geen broodjes worst maakt werknemers Seat in Spanje gezonder

door admin
Geen broodjes worst maakt werknemers Seat in Spanje gezonder

600 werknemers van Seat Spanje deden mee aan het omvangrijke onderzoek naar de impact van een gezondere levensstijl. De verkoopautomaten werden ingericht met gezondere producten en in de kantine werden alleen nog gezondere lunch-alternatieven aangeboden, waaronder volkoren brood, hummus, avocado, verse tomaat en kaas. 

Voor het onderzoek werden 300 werknemers van de Seat-fabriek in Zona Franca in Barcelona gevolgd en 300 werknemers van de fabriek bij de luchthaven El Prat. Allemaal werden ze vooraf medisch uitvoerig onderzocht. Vervolgens zouden de werknemers van Zona Franca worden gestimuleerd om gezonder te eten en leven en de groep van El Prat werd ingezet als controle groep. 

Veranderen gewoontes

‘Wat we willen is de gewoontes van ons personeel veranderen, niet alleen het eten. Het gaat om het hele pakket, waar binnen ook de voedingsgewoontes zitten. Het liefst zien we dat ook de gezinnen van onze werknemers met een gezondere levensstijl worden besmet’, zei Ramón Estruch, een van de onderzoekers en werkzaam bij Hospital Clinic in Barcelona. Werknemers kregen voor hun families vijf liter olijfolie mee en 30 gram noten per dag gedurende een half jaar, kooklessen en uitvoerige informatiesessies over hoe gezonder te eten en leven, met adviezen voor lichaamsbeweging en dergelijke.

Het onderzoek werd vanaf april uitgevoerd door Hospital Clinic in Barcelona en IrsiCaixa Aids Research Insitute. Na zes maanden van andere gewoonten kwamen de resultaten. Het blijkt dat de gezondere levensstijl van de 300 werknemers van de fabriek in Zona Franca heeft geleid tot een drastische vermindering van de cardiovasculaire gezondheidsrisico’s. Dit werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie vorige week in Barcelona. Met het experiment is men erin geslaagd om het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verminderen, naast het verlagen van het lichaamsgewicht en de taille-omtrek, en het verbeteren van het lipidenprofiel, waardoor het risico op diabetes en obesitas werd verminderd, “twee epidemieën van de 21ste eeuw”, aldus Estruch. Volgens de onderzoekers is ook de emotionele en mentale gezondheid van de werknemers die gezonder zijn gaan leven verbeterd.

Dit vind je misschien ook leuk