Instanties Catalonië consumeren alleen producten met Catalaans etiket

door admin
Instanties Catalonië consumeren alleen producten met Catalaans etiket

Het onafhankelijk zijn van de rest van Spanje is een strijd die in Catalonië al sinds jaar en dag wordt gevoerd. Het ene moment laait deze strijd harder op dan op andere momenten maar het streven naar nationale soevereiniteit blijft voor veel Catalanen altijd een van de belangrijkste doelen. Het hebben en promoten van de eigen taal is een van zaken waaruit het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië blijkt. Het Catalaans wordt in veel gevallen belangrijker gemaakt dan het Castiliaans.

Alleen producten met Catalaanse etikettering

Het Plataforma per la Llengua (Platform voor de Catalaanse taal) lanceerde in 1999 een campagne om ervoor te zorgen dat de Catalaanse regering (de Generalitat) zou gaan uitdragen dat mensen alleen producten kopen met Catalaans opschrift op het etiket (eventueel naast andere talen). Inmiddels wordt hieraan gehoor gegeven door alle departementen binnen de Catalaanse overheid, door meer dan tweehonderd gemeenteraden in onder andere Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida en door de Autonome Universiteit van Barcelona en de universiteiten van Barcelona, Lleida, Vic en die van Girona.

Motie voor garantie van Catalaanse etikettering op producten

Op dit moment wordt er gesproken over het goedkeuren van een motie waardoor publieke entiteiten garanderen dat ze alleen nog maar producten consumeren en verkopen met etiketten in het Catalaans. Het gaat dan bijvoorbeeld om producten die worden verkocht in restaurants of in verkoopautomaten in openbare gebouwen of universiteiten. Bij de gemeentes wordt bekeken of zij deze regel ook kunnen doorvoeren naar entiteiten die afhankelijk zijn van de betreffende gemeente, zoals de Policía Local, scholen, VVV-kantoren, ziekenhuizen en sportverenigingen.

Aandacht op bedrijven die geen respect hebben voor het Catalaans

Plataforma per Llengua zegt: “Deze campagne en de motie zijn manieren om het Catalaans als taal te normaliseren op de etiketten van commerciële producten die worden verkocht in het gebied waarin deze taal wordt gesproken.” Vervolgens hint de NGO ook op het aanwijzen van bedrijven die weigeren om Catalaans te gebruiken op hun etiketten. “We willen de aandacht vestigen op bedrijven die weigeren hun aanbod aan te passen op de doelgroep binnen Catalonië en hierdoor niet respectvol omgaan met de Catalaanse consument en de sociale en culturele omgeving.”

Kwaliteitslabel

La Plataforma per la Llengua wil entiteiten van een soort ‘kwaliteitslabel’ voorzien voor de aankoop van producten met een etiket in het Catalaans. Naast het onderscheiden van publieke entiteiten, nodigt het platform ook particulieren instanties uit om zich bij de campagne aan te sluiten. Inmiddels hebben voetbalclub FC Barcelona en culturele stichting Òmnium Cultural onlangs toegezegd mee t doen.

Dit vind je misschien ook leuk