Banengroei in Barcelona en Madrid zorgt voor explosie huizenprijzen

door admin
Banengroei in Barcelona en Madrid zorgt voor explosie huizenprijzen

Volgens gegevens van de vastgoedwebsite Idealista zijn in de afgelopen vijf jaar de huurprijzen met 64% gestegen in de provincie Barcelona en met 54% in de provincie Madrid. De koopprijzen stegen in deze periode in Barcelona met 54%, in Madrid met 32%.

Het aantal mensen dat naar Spanje komt om te wonen en te werken is even groot als in 2007, vóór het intreden van de economische crisis. Een groot verschil echter is dat deze mensen nu voornamelijk naar de grote steden komen en niet meer, zoals in 2007 nog het geval was, verspreid over heel Spanje.

Werk in grote steden veroorzaakt toegenomen mobiliteit

Er is een belangrijke verschuiving van de bevolkingsdichtheid waarneembaar: vorig jaar registreerden 2 miljoen mensen zich in een andere gemeente binnen Spanje en kwamen er nog 761 duizend nieuwe registraties van buitenlanders bij. Mede door de toename van het aantal buitenlanders en de jonge generatie Spanjaarden voor wie verhuizen normaler is dan voor hun ouders, is de mobiliteit binnen Spanje met een factor tien toegenomen sinds de jaren negentig. De oorzaak van deze toegenomen mobiliteit ligt in het feit dat de werkgelegenheid in grote steden veel gunstiger is dan daarbuiten.

In het afgelopen jaar werd meer dan de helft van de nieuwe banen aangeboden in de provincies Barcelona en Madrid. Alleen al in Madrid werd één derde van het totale aantal nieuwe banen in Spanje aangeboden. In de regio Catalonië was dit bijna 20% van het totale aanbod. De nieuwe vacatures in de grote steden betreffen vaak hoger geschoolde technische en juridische functies, terwijl functies in het onderwijs of de zorg veel gelijker verdeeld zijn over heel Spanje.

Ook toeristen kiezen voor de grote steden

Afgezien van de toegenomen demografische verschuiving binnen Spanje, zijn de grote steden aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders en is de toeristische sector hier flink gegroeid omdat toeristen steeds vaker de grote stad opzoeken in plaats het strand. Een verschil met eerdere perioden van economische groei is dat deze groei zich nu voornamelijk concentreert op Barcelona en Madrid en minder op de middelgrote steden als Alicante en Valencia, waardoor de huizenprijzen in de twee grootste steden onverminderd blijven stijgen.

Dit vind je misschien ook leuk