Gaat Spanje door dit systeem meer recyclen?

door admin
Gaat Spanje door dit systeem meer recyclen?

Elke keer dat inwoners in verschillende Catalaanse gemeentes hun plastic weggooien in de juiste afvalbak, verdienen ze punten. Punten die kunnen worden omgezet in beloningen. Het belonen voor recyclen is het uitgangspunt van de pilot die is ontwikkeld door TheCircularLab, de innovatieve afdeling van milieuorganisatie Ecoembes.

Hoe werkt het beloningssysteem?

Dit beloningssysteem heeft TheCircularLab een half jaar geleden ingevoerd in de comarca Pla de l’Estany (Girona) en de gemeentes van Sant Boi de Llobregat, Igualada en Granollers. Mensen die van het beloningssysteem gebruik willen maken, dienen een profiel aan te maken op de website van het afvalverwerkingsbedrijf. Vervolgens zal de gebruiker een foto moeten maken van elke afvalzak die hij in de gele container gooit. De containers beschikken over een QR-code die de gebruiker moet scannen met zijn telefoon en zo worden de punten bijgehouden in het account van de gebruiker.

Ontwikkelaars van de pilot hebben voorafgaand aan dit initiatief enquêtes gehouden onder de inwoners om te bepalen hoe de inwoners het meest kunnen worden gestimuleerd om meer te gaan recyclen. Uit deze enquêtes en later uit de resultaten van de pilot bleek dat mensen geprikkeld worden om te recyclen als ze hiermee sociale en lokale projecten kunnen ondersteunen.

Welke beloningen krijgen de gebruikers?

Op dit moment zijn er twee soorten ‘beloningen’ waaruit de 170.000 gebruikers in Catalaanse gemeentes kunnen kiezen zodra ze voldoende punten hebben gehaald. Ze kunnen hun punten inwisselen voor bijvoorbeeld rugzakken of een fiets op zonne-energie. Ook kunnen ze ervoor kiezen om donaties te doen aan stichtingen als Artsen zonder Grenzen, of bijdragen aan lokale projecten zoals het inzamelen van speelgoed voor kansarme kinderen.

Naast deze Catalaanse gemeentes wordt de pilot ook getest op twee universiteiten en in een ziekenhuis in Catalonië. De punten die in het ziekenhuis worden verzameld kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de financiering van onderzoeken. Op de universiteit Rovira i Virigili worden ranglijsten bijgehouden van studenten die het meeste papier recyclen. Het bestuur ziet dit als een manier om de competitie onder studenten erin te houden. De donaties die op deze universiteit worden gedaan, worden gebruikt voor de sociale begeleiding van kinderen, dierenwelzijn en wordt ingezet tegen pesten op school.

Ruim honderdvijftig projecten

TheCircularLab heeft al meer dan honderdvijftig projecten opgezet. Twee ervan zijn bijvoorbeeld Smart Waste; een openbaar systeem voor gemeentes om het ophalen van afval goed te kunnen beheren. Ook  Packaging Circular Design hebben zij bedacht om bedrijven attent te maken op de impact op het milieu door de verpakkingen die bedrijven gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk