Eerste veroordeelde separatistische leider Catalonië met gevangenisverlof

door admin
Eerste veroordeelde separatistische leider Catalonië met gevangenisverlof

Negen jaar in de gevangenis. Dat is de straf die de separatistische leider en voorzitter van Òmnium Cultural kreeg. Jordi Cuixart werd afgelopen jaar veroordeeld tot deze gevangenisstraf vanwege opruiing. Gisteravond mocht Cuixart voor het eerst voor 48 uur de gevangenis verlaten. Cuixart heeft een kwart van zijn straf (om precies te zijn 822 dagen) erop zitten en nu mag hij voor het eerst twee volle dagen met verlof.

Geen publieke agenda tijdens verlof

Cuixart liep de gevangenis Lledoners in Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) uit met een glimlach op zijn gezicht. Òmnium Cultural, zijn culturele stichting die werkt aan de bevordering en de normalisering van de Catalaanse taal en cultuur, liet weten dat hun leider in deze 48 uur geen publieke agenda heeft en dat hij deze twee dagen alleen door zal brengen met zijn gezin.

Andere Jordi binnenkort ook met verlof

Afgelopen woensdag werd niet alleen besloten dat Jordi Cuixart twee dagen verlof zou krijgen, ook de voormalige voorzitter van ANC en gedelegeerde van JxCat, Jordi Sànchez, mag in de komende dagen ook de Lledoners gevangenis voor twee dagen verlaten. Beide Jordi’s zijn de separatistische leiders die het langst vastzitten. Ze zitten sinds 16 oktober 2017 in de gevangenis en hebben recht op 36 verlofdagen per jaar.

De andere separatistische leiders, Oriol Junqueras (13 jaar gevangenisstraf) zou vanaf 30 januari 2021 verlof mogen aanvragen; Raül Romeva, Jordi Turull en Dolors Bassa mogen dit doen vanaf 16 februari 2021; Carme Forcadell vanaf 2 februari 2021; Joaquim Forn vanaf 16 juni 2020 en Josep Rull mag verlof aanvragen vanaf 2 oktober 2020.

Eerder mogelijkheid tot verlof

Ondanks deze officiële data hebben de Catalaanse leiders al eerder de mogelijkheid om verlof voor overdag aan te vragen vanwege de artikelen 100.2 en 117 van het gevangenisreglement. Deze regelgeving maakt versoepeling van verlofaanvragen mogelijk voor tweedegraads gevangenen, de classificatie waarin alle veroordeelde separatistische leiders door Justitie zijn ingedeeld.

Dit vind je misschien ook leuk