Storm Gloria gaat er dinsdag hevig aan toe in Catalonië

door admin
Storm Gloria gaat er dinsdag hevig aan toe in Catalonië

Verder is de A7 tussen Figueres en de Franse grens afgesloten wegens wateroverlast, zijn er talloze bomen omgewaaid, stranden weggeslagen en straten overstroomd en garages volgelopen. De storm Gloria belaagt sinds zondag het oosten van Spanje met stormachtige wind, hoge golven, hevige sneeuw en regen en verplaatst zich op dinsdag noordwaarts. Code rood voor extreem risico op kustfenomenen als windstoten en hoge golven blijft overeind voor de provincies Girona en Barcelona. De rest van de regio behalve de provincie Lleida heeft code oranje (belangrijk risico) voor sneeuw, regen en harde wind. 

Er zijn nieuwe records gebroken van golven en wind. Voor de kust van de Kaap van Begur (Girona) is een golf geregistreerd van 12 meter. In Puig Sesolles en in Cambril zijn windstoten van 122 km/u en 116,6 km/u gemeten, dat zijn de hardste van de afgelopen 13 jaar.

In de stad Els Alfacs viel ruim 84,8 liter water per vierkante meter binnen een uur, terwijl in bijna alle gemeenten van de regio’s Montsià, Terra Alta en Baix Ebre ruim 45 l/m2 viel. Als gevolg van deze overlast moesten hulpdiensten 25 mensen bijstaan en overbrengen naar ziekenhuizen in de regio. 

De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra is nog op zoek naar een man die volgens getuigen zondagmiddag aan de monding van de rivier Besòs zou zijn gevallen terwijl hij vanaf een pier foto’s aan het maken was van de hoge golven. Het zou kunnen gaan om een vals alarm omdat volgens de minister van Binnenlandse Zaken Miguel Buch nog niemand als vermist is opgegeven, schrijft de krant La Vanguardia.

In veel kustgemeenten zoals Maresme, Hospitalet de Llobregat of Badalona zijn de scholen dinsdag gesloten. In totaal kunnen ongeveer 55.500 Catalaanse kinderen vandaag niet naar school, zo meldt het Catalaanse ministerie van Onderwijs. 

Brandweerlieden moesten 1.920 keer uitrukken en bij het alarmnummer 112 zijn 3.478 oproepen binnengekomen met name uit de regio’s Maresme, Barcelonès Nord, Vallès Oriental en Vallès Occidental. Het treinverkeer op de lijnen R1 en RG1 van Cercanías heeft vertraging vanwege de stroomuitval. 

In Girona dreigen de rivieren Onyar en Duró buiten hun oevers te treden. In de streken Gironés en Baix Empordà adviseren de autoriteiten om niet buiten de bebouwde kom van de diverse plaatsen te rijden vanwege overstromingen en afgesloten wegen. 

In Teruel zitten 8.000 mensen zonder stroom in de streken Matarraña en Bajo Aragón als gevolg van de hevige sneeuw die het elektriciteitsnetwerk heeft beschadigd.

 

Dit vind je misschien ook leuk