Op zoek naar een nieuw leven in een Catalaans microdorp?

door admin
Op zoek naar een nieuw leven in een Catalaans microdorp?

Een uitkomst wordt gezocht in nieuwe technologieën die mensen kansen bieden hun werk voort te zetten in een rustige en natuurlijke omgeving en op een duurzamer leven. In Catalonië liggen 336 microdorpen met minder dan 500 inwoners die gezamelijk 35 procent van de Catalaanse grond beslaan en ook 35 procent van de Catalaanse gemeentes. In 35 procent van de gemeenten in Catalonië leeft slechts 2 procent van de bevolking zo blijkt uit gegevens van statistiekbureau INE. 

Het platform GISASH (Geografisch Informatiesysteem voor Actieve en Duurzame Microdorpen) is opgericht door de drie afdelingen van de Autonome Universiteit in Barcelona en de Vereniging Microdorpen in Catalonië om een einde te maken aan de leegloop van de dorpen. Daarbij wil het een precedent scheppen met een digitale database die mogelijk in de toekomst heel Europa zal bestrijken. 

Op een digitale kaart zijn alle kleine dorpjes per streek te zoeken en alle faciliteiten die er nog zijn inzichtelijk gemaakt, zoals scholen, een bibliotheek, openbaar zwembad, huisartsen of een apotheek. Ook wordt er gemeld of er al aan het milieu gerelateerde of sociale projecten plaatsvinden.

Volgens een van de oprichters van de database gaat het vaak mis op het moment dat mensen er niet zeker van zijn wat voor middelen er voor handen zijn om een leven te beginnen in een klein dorp in het binnenland of hoog in de bergen. Daarom is het beschikken over de juiste en actuele informatie zo essentieel, zo legt professor Ricard Morén Alegret uit. 

Het platform werkt samen met andere openbare databases om de informatie over elk dorp zo compleet mogelijk te maken. Zo staat er informatie in van IDESCAT over bevolking, migratie, economie en werkgelegenheid; van INE over de bevolkingsontwikkeling tussen 2006 en 2016; van Eurostat met Europese gegevens over ontvolking en tot slot van CORINE Land Cover van het Europese Agentschap voor Milieu dat informatie geeft over het grondgebruik (landbouw, veeteelt, bos, stedelijk etc.) en de evolutie hiervan over een langere periode.

De toegang tot het platform is gratis dus wie zich wil oriëtenteren op een leven in een dorp in het binnenland van Catalonië kan hier terecht. De bedoeling van de oprichters is het platform langzaam uit te breiden met dorpen uit heel Spanje en vervolgens ook uit andere Europese landen. 

Dit vind je misschien ook leuk