Strijden tegen coronavirus in luxe hotels in Spanje

door admin
Strijden tegen coronavirus in luxe hotels in Spanje

Vier- en vijfsterrenhotels in Spanje hebben sinds de afkondiging van de noodtoestand hun deuren moeten sluiten voor gasten. Sinds dat moment zijn er dertien vier- en vijfsterrenhotels in Madrid omgebouwd tot ziekenhuis waar tot gisteren 1.670 patiënten zijn behandeld. In Barcelona zijn 2.500 kamers beschikbaar gesteld voor de isolatie en behandeling van coronapatiënten.

Hotels bedoeld voor isolatie

Zo is hotel Alimara in Barcelona niet bedoeld voor een medische behandeling van coronapatiënten, maar voor opvang van mensen zodat deze geïsoleerd van de buitenwereld kunnen herstellen van hun besmetting en ze mensen in hun eigen omgeving niet kunnen besmetten.

Een verpleger van het Vall d’Hebron ziekenhuis vertelt dat isolatie in het hotel een goede manier is om zijn gezin niet te besmetten. Hij is een van de ruim 25.000 verpleegkundigen in Spanje die positief is getest op het coronavirus. Precies om deze reden hebben sommige autonome gemeenschappen zogenaamde ‘gezondheidshotels’ opgetuigd. Het verblijf in een hotelkamer zonder gezin is zwaar, maar de verpleger laat weten dat dit de beste manier is om zijn geliefden te beschermen.

Hotels omgebouwd tot ziekenhuis

Het doel van andere hotels, zoals het Catalonia Barcelona Plaza, is niet alleen de isolatie van coronapatiënten, maar ook de medische behandeling van patiënten met lichte symptomen. Sommige patiënten hebben medicatie nodig om te herstellen van het coronavirus en deze dient gecontroleerd en opgevolgd te worden. Medisch personeel in deze hotels gaat alleen de kamers binnen om de patiënt te controleren en om bloedtests af te nemen. Als deze controles niet nodig zijn dan wordt er gebeld met de patiënt.

Aangepaste schoonmaakdiensten

De schoonmaakwerkzaamheden in de hotels zijn anders ingericht dan normaal. Zo heeft hotel Alimara in Barcelona veel kamers beschikbaar gesteld voor het medisch personeel en een gescheiden verdieping voor COVID-19-patiënten. De schoonmaakploeg maakt de kamers van het medisch personeel schoon als zij aan het werk zijn.

Omdat coronapatiënten in hun kamers moeten blijven, zorgen de schoonmakers ervoor dat zij op veilige afstand blijven als zij hun kamers schoonmaken. Ook worden de groen-rode roomservicebordjes gebruikt om te communiceren met de schoonmaakploeg en de roomservice.

Einddatum onbekend

Er is nog geen datum bekend waarop we weer terug kunnen keren naar de langverwachte normale situatie in Spanje. In eerste instantie kreeg het medisch personeel een tijdelijk contract voor een maand en dat is nu verlengd met drie maanden. Een van de artsen laat weten dat ze geen idee heeft of deze situatie in de hotels nog drie maanden zal aanhouden, maar dat het eerst belangrijk is om de stabiliteit in de ziekenhuizen terug te krijgen. Dit zodat er weer ruimte is voor andere patiënten dan coronapatiënten.

Dit vind je misschien ook leuk