Politie Spanje arresteert vermoedelijke IS-terrorist in Barcelona

door admin
Politie Spanje arresteert vermoedelijke IS-terrorist in Barcelona

De Guardia Civil heeft in Barcelona een Marokkaanse man gearresteerd die plannen had om aanslagen te plegen tijdens de noodtoestand in Spanje, zo schreven diverse Spaanse kranten zoals La Vanguardia en Voz Populi gisteren. De arrestatie werd gecoördineerd door het openbare ministerie van het nationale gerechtshof, Spaanse informatiediensten, het Marokkaanse directoraat-generaal voor territoriale veiligheid (DGST) en de FBI uit de Verenigde Staten. Volgens de Guardia Civil was de man 4 jaar geleden al geradicaliseerd en zwoer hij onlangs zijn trouw aan de Islamitische Staat.

Concrete plannen voor terroristische aanslagen in Barcelona

Onderzoekers beweren dat hij concrete plannen had voorbereid om aanslagen te plegen in Barcelona. De Guardia Civil liet weten dat de man een steeds groter gevaar voor de nationale veiligheid begon te vormen. De arrestatie vond gisteren plaats in de Calle Josep Anselm Clavé in Barcelona vlakbij de haven van de Catalaanse hoofdstad.

Overtreden regels noodtoestand in Spanje

Hoewel de man al langere periode in de gaten werd gehouden, moest de Guardia Civil wel een zwaarwegende reden hebben om hem aan te houden. De afgelopen periode, toen er nog sprake was van een volledige lockdown en mensen alleen voor noodzakelijke dingen hun huis mochten verlaten, is de man meerdere keren buiten gezien terwijl hij verschillende plekken in Barcelona bekeek zonder geldige verklaring.

Man gaf gehoor aan oproepen Daesh voor plegen aanslagen

De hypothese van het onderzoeksteam is dat de man gehoor gaf aan de herhaaldelijke oproepen van Daesh, een naam die in Spanje vaker wordt gebruikt voor IS (Islamitische Staat), om aanslagen te plegen in Europa tijdens de coronapandemie. De Guardia Civil laat weten dat Spanje zich op dit moment op het terrorismedreigingsniveau 4 van 5 bevindt, voornamelijk omdat Daesh of andere terroristische groeperingen misbruik kunnen maken van de geldende noodtoestand in Spanje om aanslagen te kunnen plegen.

Dit vind je misschien ook leuk