Inwoners Mataró houden nachtelijke patrouilles tegen criminele jongeren

door admin
Inwoners Mataró houden nachtelijke patrouilles tegen criminele jongeren

La Vanguardia meldt dat in de maand mei sprake is van een toename van 70 procent van jongeren die illegaal woningen bezetten. Ook de criminaliteit is gestegen in de afgelopen weken. De lokale politie van Mataró heeft dit jaar tot nu toe 97 keer ingegrepen bij de illegale bewoning door jongeren. In veel gevallen gaat het om jonge migranten die niet meer vallen onder de bescherming van maatschappelijke organisaties van de Generalitat.

Criminele jongeren trekken van Barcelona naar omliggende gemeentes

Volgens de gemeente van Mataró moet de politie vaker ingrijpen omdat de politiesurveillance in grote steden zoals Barcelona en Badalona is opgeschroefd waardoor jongeren huizen zoeken in de omliggende gemeentes. In gemeentes zoals Mataró heeft de politie te weinig capaciteit waardoor zij niet de hele dag kunnen surveilleren en daarom nemen de inwoners van de gemeente het heft in eigen handen.

Zodra via sociale media bekend wordt dat jongeren zich in een woning hebben gevestigd, gaan inwoners van de gemeente erop af om ervoor te zorgen dat ze weggaan. Inmiddels zijn er al 5.600 mensen die elkaar op de hoogte houden van illegale parktijken en zelf burgerpatrouilles opzetten om dit tegen te gaan.

Verhoogde criminaliteit door jongeren

Niet alleen Mataró gaat gebukt onder een toename van criminele jongeren uit de stad. Ook gemeentes zoals Premià, Dosrius en Sant Cebrià de Vallalta melden dezelfde gevallen. Inwoners zeggen niet zozeer tegen het illegaal bezetten van leegstaande huizen te zijn, volgens hen is het voornamelijk de bijkomende criminaliteit in en rondom deze woningen. Er wordt namelijk meer melding gemaakt van bedreiging, mishandeling en drugshandel in en rondom de huizen.

Burgerwachtpatrouilles om rust en veiligheid te bewaren

’s Nachts lopen inwoners in toerbeurten rondes door de stad om de veiligheid en de rust in de wijken te bewaken. Een van de inwoners benadrukt dat dit alles niets te maken heeft met racisme en dat ze geen geweld zullen gebruiken op het moment dat ze in aanraking komen met een of meerdere jongeren.

De gemeenteraad en de lokale en regionale politiediensten reageren bezorgd op de samenkomst van de inwoners van Mataró. Ze waarderen de betrokkenheid en de inzet van hun burgers, maar zijn bang voor gewelddadige ontmoetingen tussen beide partijen.

Dit vind je misschien ook leuk