Catalonië eist ruim 7 miljard euro om toeristische sector te redden

door admin
Catalonië eist ruim 7 miljard euro om toeristische sector te redden

“Deze zomer wordt bepalend voor het toerisme in Catalonië”, aldus president van de Generalitat, Quim Torra. Met de slagzin ‘Cataluña es tu casa’ hoopt Torra toeristen uit binnen- en buitenland naar Catalonië te trekken. Torra richt zich met deze campagne niet alleen op buitenlandse toeristen, maar probeert vooral ook Catalanen en andere inwoners van Spanje te trekken naar zijn regio. Hoewel hij vooral het binnenlands toerisme aanmoedigt – en graag ziet dat Catalanen en ‘andere burgers’ vakantie vieren in zijn regio – weigerde hij de naam van Spanje uit te spreken, zo schreef El Confidencial gisteren.

Iedereen is welkom, maar Spanje wordt niet genoemd

“We willen iedereen laten voelen hoe wij Catalanen ons hier voelen, net als thuis. Iedereen is hier welkom en iedereen zullen we dan ook met een grote glimlach veilig en thuis laten voelen. Het wordt een zomer die anders is dan normaal, maar het wordt wel een geweldige zomer,” aldus de president van de Generalitat.

Toerisme zwaar getroffen in Catalonië

Torra noemde de toeristische sector in Catalonië als een van de zwaarst getroffenen van heel Spanje en de economie in zijn regio omschreef hij als ‘uitzonderlijk’ en ‘kritisch’. De Catalaanse president benadrukte dat het toerisme in Catalonië 12 procent van het bruto binnenlands product vertegenwoordigt en 14 procent van alle werknemers is werkzaam in de toeristische sector, veelal in bedrijven met minder dan 10 man.

Tegemoetkoming eis Catalonië nog ver weg

Om de sector te redden eist Quim Torra financiële steun van de EU en de Spaanse overheid. Het bedrag om de sector te kunnen redden zou volgens hem neerkomen op zo’n 7,5 miljard euro wat de 90.000 banen in de toeristische sector van Catalonië wellicht zou kunnen redden. Of Torra dit bedrag zal ontvangen, is nog verre van zeker. Vorige week werd namelijk bekend dat de Spaanse overheid de autonome regio’s een steunpakket van in totaal 16 miljard euro biedt. De voorwaarde is dat 11 miljard euro wordt besteed aan de gezondheidszorg en het onderwijs.

Dit vind je misschien ook leuk