Dalí musea gaan vanaf 11 juli weer open voor publiek

door admin
Dalí musea gaan vanaf 11 juli weer open voor publiek

De zogeheten Dalí-driehoek kan vanaf 11 juli weer worden bezocht, nadat het museum, het kasteel en het huis van Dalí 120 dagen gesloten zijn geweest als gevolg van de coronapandemie. Bij de heropening zal maar een derde van de normale bezoekerscapaciteit worden toegelaten en zullen alle nodige coronavoorzorgsmaatregelen worden getroffen. Op 13 september gaan de deuren opnieuw dicht omdat langere opening naar verwachting niet haalbaar is. Dat heeft Jordi Mercader, voorzitter van de Fundación Gala-Salvador Dalí deze week laten weten. 

Nog niet in de rode cijfers

Volgens Mercader heeft de sluiting van de afgelopen maanden geleid tot een verlies van om en nabij de 4,5 miljoen euro. Het bestuur van de stichting Dalí, waarin het Spaans ministerie van Cultuur, de regioregering van Catalonië en de gemeenten Figueres en Cadaqués vertegenwoordigd zijn, heeft laten weten dat vorig jaar een winst van 4,2 miljoen euro is geboekt waarmee de stichting naar verwachting de klappen van de coronacrisis kan opvangen. Het beleid voor de toekomst zal echter moeten worden aangepast. De Dalí-driehoek ontvangt normaliter dagelijks tussen de 4 en 5 duizend bezoekers, waarvan 80% uit het buitenland komt.

Voor alle 116 medewerkers van de Dalí-stichting is een ERTE-regeling getroffen waarmee de nodige kosten zijn gespaard. In de loop van dit jaar zal een nieuwe strategie voor het voortbestaan van Dalí-driehoek worden opgesteld. Voor de tijdelijke opening tussen 11 juli en 13 september is een investering van 500 duizend euro gemoeid, waarvoor de medewerking van de autoriteiten is gevraagd. Mercader laat weten dat de crisis als gevolg van Covid-19 grote en langdurige gevolgen heeft voor de maatschappij, maar ook voor culturele instellingen. Zeker wanneer deze voor hun inkomsten afhankelijk zijn van seizoentoeristen uit de landen die zwaar getroffen zijn door de crisis. 

Unieke tentoonstelling met voornaamste werken

Om de crisis te boven te komen, richt de stichting zich in eerste instantie op de nationale bezoekers en wordt geprobeerd om de drie geplande internationale tentoonstellingen gewoon door te laten gaan en actief te blijven op de sociale media. Als op 11 juli de deuren weer opengaan, is in het museum de tentoonstelling ‘Dalí: el surrealismo soy yo’ te zien met een twaalftal surrealistische werken uit de glorietijd van Dalí. Omdat deze werken vaak in bruikleen zijn in het buitenland, is dit een unieke gelegenheid ze samen in Figueres te bezichtigen. Een van de werken is ‘La poesía de América’ uit 1943, dat nu meer dan ooit actueel is, omdat Dalí in dit schilderij uiting geeft aan zijn houding tegenover racisme. 

De stichting zal vanwege de crisis in de nabije toekomst geen nieuwe werken aankopen, maar komt binnenkort wel nog met twee belangrijke nieuwe boekpublicaties. De eerste betreft een verzameling met het complete oeuvre van Dalí in chronologische volgorde; de tweede is een herziene uitgave van het boek ‘La vida secreta de Salvador Dalí’. 

Dit vind je misschien ook leuk