Catalaanse separatisten willen boycot van nieuwste sneaker Adidas

door admin
Catalaanse separatisten willen boycot van nieuwste sneaker Adidas

Ze vinden de lancering en de boodschap die het Duitse sportmerk met de schoen uitdraagt provocerend. De foto van de nieuwste sneaker van Adidas gaat op dit moment viraal op sociale media. Niet vanwege het unieke ontwerp, maar vanwege de controversiële boodschap. De sneaker is wit en omvat veel details van de nationale vlag van Spanje. Natuurlijk verschillen de kleuren van de Spaanse en Catalaanse vlag niet veel van elkaar, maar het ontwerp van de kleuren doet volgens onafhankelijkheidsstrijders meer denken aan de Spaanse vlag. Zo is het patroon van de nationale vlag terug te zien in de zool en in het logo op de tong van de sneaker. Op zich is hier natuurlijk helemaal niets mee, ware het niet dat ‘Barcelona’ de naam is die Adidas aan de sneaker heeft gegeven.

Sneakers geïnspireerd op Olympische Spelen

Het Duitse Adidas lanceert de nieuwe sportieve schoen met de volgende marketingboodschap: “Het is een eer die veel steden willen, maar slechts enkele mogen dragen. Deze Adidas Ultraboost DNA Barcelona is een ware concurrent met een high performance design, met ademend materiaal aan de bovenzijde en receptieve demping. De kleuren en de details van de stad brengen deze unieke energie tot leven.”

De sneaker maakt onderdeel uit van de City Series met sneakers van steden die de Olympische Spelen hebben georganiseerd, zoals Sydney, Tokio en Montreal. De Ultraboost DNA – Barcelona is te koop voor 155 euro en wordt op dit moment alleen in Noord-Amerika verkocht.

Veel kritiek op sociale media van Catalaanse separatisten

Op sociale media zijn de commentaren over de nieuwe sneaker niet mals. Veel Spanjaarden en Catalanen verwachten veel kritiek en zelfs opstand van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders omdat de Barcelona-sneaker veel kenmerken heeft van de Spaanse vlag. Een twitteraar schrijft: “Adidas moet oppassen want ze spelen met vuur. De mensen die Adidas in Spanje vertegenwoordigen zijn hiermee enorm aan het provoceren.

De controverse rondom de nieuwe sneaker van Adidas heeft ook het buitenland bereikt. Veelal buitenlanders – maar ook Spanjaarden – schrijven op sociale media dat ze het probleem niet zo zien: Barcelona ligt per slot van rekening in Spanje. Als de sneaker ‘Sevilla’ zou heten dan was er geen probleem geweest.

Dit vind je misschien ook leuk