Spaanse schrijver Juan Marsé in Barcelona overleden

door admin
Spaanse schrijver Juan Marsé in Barcelona overleden

De Catalaanse schrijver is afgelopen zaterdag in het Sant Pau-ziekenhuis in Barcelona overleden aan de gevolgen van nierfalen. Daar bleek hij al jaren aan te lijden. Dat heeft zijn uitgever Carmen Balcells zondag bekend gemaakt aan diverse media. Juan Marsé werd 87 jaar.

School van Barcelona 

Juan Marsé was een van de grote namen van een schrijversstroming van de jaren vijftig, de zogenaamde School van Barcelona, waar onder andere ook auteurs als Jaime Gil de Biedma, Manuel Vázquez Montalbán, Terenci Moix en Eduardo Mendoza bij hoorden.

Veel bekroond werk

Marsé gold als een van de grootste hedendaagse auteurs van Spanje. Met zijn roman Últimas tardes con Teresa (dat in het Nederlands uitkwam onder de titel De laatste middagen met Teresa) won in hij in 2008 de prestigieuze Spaanse Cervantesprijs. Al vanaf de jaren zestig sleepte hij regelmatig een literaire prijs in de wacht. In 2010 werd hij voor het laatst bekroond met de internationale prijs van de Fundación Cristóbal Gabarrón de Letras.

Uitgebreid oeuvre

Juan Marsé liet een uitgebreid oeuvre na. Zo schreef hij meerdere romans, verhalen en journalistieke stukken. Een deel daarvan kwam ook in het Nederlands uit, zoals Een jeugd in Barcelona (Caligrafía de los sueños), De betovering van Shanghai (El embrujo de Shanhai), De staart van de hagedis (Rabos de lagartija) en het met de Cervantesprijs bekroonde De laatste middagen met Teresa (Últimas tardes con Teresa). Enkele van zijn romans zijn later bewerkt en verfilmd.

Onbekende afkomst

Volgens gegevens op wikipedia werd hij op 8 januari 1933 in Barcelona geboren als Juan Faneca Roca en nadat zijn moeder in het kraambed overleden was, geadopteerd werd door de familie Marsé van wie hij de naam Juan Marsé Carbó kreeg. In zijn semi-autobiografische boek dat in 2014 in het Nederlands uitkwam onder de titel Ringo vertelt hij een op zijn eigen adoptiegeschiedenis geïnspireerd verhaal: een weduwnaar die zijn kind aan een vrouw gaf wier kind overleden was. Later gaf Marsé in een interview met een Belgische krant toe dat dat verhaal niet bleek te kloppen. Hij zei dat een journalist die aan zijn biografie werkte had geprobeerd zijn afkomst na te trekken, wat niet gemakkelijk bleek te zijn. Blijkbaar had de adoptiemoeder van Marsé het hele verhaal verzonnen. Juan Marsé zei geen idee te hebben waar hij vandaan kwam, maar het zo’n sterk verhaal te vinden, dat hij het bij die versie wilde houden.

Dit vind je misschien ook leuk