Barcelona halveert het aantal duiven in het centrum

door admin
Barcelona halveert het aantal duiven in het centrum

Als anticonceptiemiddel gebruikt de gemeente nicarbazine. Dit middel vermindert de eiproductie en voorkomt dat in de eieren een vrucht kan groeien. Nicarbazine heeft geen blijvend effect op de vruchtbaarheid van de duiven. Na vier tot zes dagen zonder anticonceptie zijn de duiven weer volledig vruchtbaar. De gemeente plaatste 51 maisautomaten die op bepaalde momenten van de dag mais met een anticonceptiemiddel verspreiden. Die automaten staan op plekken waar het meest werd geklaagd over duiven. Op andere punten plaatste de gemeente tien automaten met mais zonder anticonceptiemiddel om de effecten van beide te kunnen vergelijken.

Aan het begin van het project in 2017 zijn de duiven geteld op de plekken waar maisautomaten zijn geplaatst. Daar leefden toen 3.800 duiven. Begin dit jaar bestond de duivenpopulatie nog uit 1.865 duiven, een afname van 51 procent. Toediening van mais met anticonceptie kan het aantal duiven binnen 5 jaar met ruim 70 procent verminderen.

Diervriendelijke manier

Voor Barcelona is dit een diervriendelijke manier om de overbevolking van duiven in de stad aan te pakken. Je moet maatregelen nemen wanneer 300 tot 400 duiven op een vierkante kilometer leven, omdat ze ziekten kunnen verspreiden, schade toebrengen aan gebouwen en met hun duivenpoep zorgen voor overlast. In Barcelona vind je op sommige plekken binnen een vierkante kilometer wel 1.300 tot 1.700 duiven. Naast de toediening van anticonceptie via mais is de gemeente ook een bewustwordingscampagne gestart. Die informeert bewoners en toeristen en roept hen op om de duiven niet te voeren.

Bewoners en passanten afgeraden duiven te voeren

Op een plek als Plaza Catalunya in het centrum van de stad mogen mensen de duiven bijvoorbeeld niet voeren. Op dit plein konden de duiven in 2018 dagelijks meer dan 60 kilo voer bij elkaar scharrelen. Duiven besteden 8 uur per dag aan het verzamelen van hun dagelijkse portie voedsel van 30 gram. Met die grote hoeveelheden voedsel op het plein kon je dus met gemak 2.000 duiven voeden.

Ook nu vind je op sommige momenten van de dag op Plaza Catalunya wel 1.000 duiven. Naast de vaste duiven komen ook veel duiven van elders hier eten. Tijdens de strikte lockdown in Spanje waren er heel weinig mensen buiten en verminderde het aantal duiven met 8 procent. In die periode is het aantal vaste duiven op Plaza Catalunya zelfs gehalveerd. Die duiven zijn niet dood gegaan, maar ze vonden hun voedsel nu in parken en groengebieden in de stad. Doordat mensen in huis moesten blijven, was in die parken juist meer natuurlijk voedsel te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk