Catalonië is epicentrum van illegale marihuanahandel binnen Europa

door admin
Catalonië is epicentrum van illegale marihuanahandel binnen Europa

In een rapport dat door de Catalaanse politie in maart dit jaar werd uitgebracht, wordt gesteld dat Catalonië het epicentrum is van de illegale marihuanahandel binnen Europa. In 2018 werd in Catalonië 12.398 kilo marihuana onderschept, gevolgd door Andalusië met 9.565 kilo en Valencia met 4.694 kilo onderschepte marihuana. 

Tussen 2013 en 2017 nam de hoeveelheid inbeslaggenomen wiet toe met liefst 538%, waarmee Spanje de nummer één is van de Europese wietproducerende landen. In Catalonië is wiet in de afgelopen acht jaar de meest onderschepte drugssoort. Alleen al in 2019 ontmantelde de Catalaanse Mossos 368 wietplantages.

Legale industrie profiteert mee

De illegale wiethandel wordt in veel gevallen ‘gevoed’ door omringende legale industrie die zich verrijkt met leveringen aan deze illegale wiethandelaren. 65% van de plantages die door de Mossos ontmanteld worden, gebruikt professionele grondstoffen en technieken zoals mest en groeimiddelen, lichtregulatie-, irrigatie- en ventilatiesystemen en computergestuurde technieken om de marihuana geurloos en vorstbestendig te maken. Zo zijn er in Gerona zelfs ingenieurs en elektriciens betrokken geweest bij de aanleg van de wietplantages en waren er in Tarragona makelaars die vastgoed aanboden ten behoeve van de wietteelt. Niet zelden doken ook in de onderzoeksrapporten de namen van corrupte politieagenten op. 

Invloed georganiseerde misdaad wordt groter

Het profiel van de illegale wietteler in Spanje is heel divers en varieert van amateur tot lid van georganiseerde misdaad. De politie waarschuwt voor het gevaar dat bij de huidige toenemende vraag naar marihuana de georganiseerde misdaad de markt zal gaan domineren waarbij het gebruik van geweld niet zal worden geschuwd. 

In de afgelopen zes jaar ontmantelden de Mossos 150 criminele bendes die marihuana smokkelden, waarbij maar vier bendes konden worden aangeklaagd voor witwaspraktijken. In het politierapport uit maart wordt gesteld dat er onvoldoende middelen zijn om grondiger onderzoek te doen naar de herkomst het geld van de bendes. Veel van het drugsgeld verdwijnt in vastgoed, investeringen in horecabedrijven en financiële producten. 

Strategische ligging

Waarom de illegale wietindustrie uitgerekend in Catalonië zo succesvol is, valt volgens het politierapport te verklaren met de strategische ligging van deze regio die de doorgangsroute vormt naar de rest van Europa is. ‘Marihuanabrokers’ kopen hun spullen in Andalusië of Valencia voor 1.800 euro per kilo en verkopen dit vervolgens in Catalonië voor 2.500 euro per kilo. 

Dit vind je misschien ook leuk