Catalaanse president dringt aan op onafhankelijk Catalonië en excuses van Spanje

door admin
Catalaanse president dringt aan op onafhankelijk Catalonië en excuses van Spanje

Companys is een voormalig leider van Catalonië die 80 jaar geleden werd vervolgd, gearresteerd en vermoord. Quim Torra eist dat Pedro Sánchez en koning Felipe VI een plechtigheid organiseren waarin de twee leiders publiekelijk hun verontschuldigingen aanbieden voor het neerschieten van de voormalige president van de Generalitat. Dit schreven donderdag onder andere de krant La Vanguardia en omroep LaSexta.

‘Spanje heeft zijn verantwoordelijkheid nog niet genomen’

Quim Torra: “Spanje heeft zijn verantwoordelijkheid nog niet genomen en heeft zijn verontschuldigingen nog niet aangeboden aan Catalonië voor het vuurpeloton waarbij de voormalige leider van de Generalitat is omgekomen. Hierbij eis ik dat het staatshoofd van Spanje en de Spaanse regering een plechtigheid organiseren waarbij zij publiekelijk hun excuses aanbieden voor de vervolging, arrestatie en het neerschieten van president Companys en alle duizenden Catalanen die in ballingschap, in naziconcentratiekampen of in Catalaanse gevangenissen zijn omgekomen.”

Generalitat dringt aan op onafhankelijk Catalonië

Torra sprak gisteren over de onophoudelijke strijd van Catalonië voor onafhankelijkheid. Hij verwees naar de aangeklaagde onafhankelijkheidsstrijders na het referendum in 2017. Hij rechtvaardigde de daden van deze ‘politieke gevangenen’ die lijden onder een ‘autoritaire en wraakzuchtige staat’. “We blijven volhouden totdat we volledige onafhankelijkheid hebben bereikt,” aldus Torra.

Companys, voormalig voorzitter van de Generalitat

Lluís Companys was nationalist en in 1934 werd hij de president van de Generalitat, de Catalaanse regering. In oktober van dat jaar greep de Generalitat zijn kans om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen. Na twee jaar begon de Spaanse burgeroorlog. Companys probeerde de eenheid in Catalonië te bewaren, maar in 1939 viel Barcelona in handen van Franco’s nationalisten en Companys en zijn regering vluchtten naar Frankrijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Companys door de Gestapo gearresteerd en aan Franco uitgeleverd. Na een kort proces werd hij op 15 oktober 1940 in Barcelona, in het kasteel van Montjuïc, geëxecuteerd.

Dit vind je misschien ook leuk