Verdreven Catalaanse premier roept op tot ‘democratische breuk’

door admin
Verdreven Catalaanse premier roept op tot 'democratische breuk'

Zo een breuk is volgens Torra de ‘enige manier om vooruit te komen naar afscheiding’. De verdreven leider gaf aan bij het Europese hof van Justitie in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om een eerdere uitspraak te handhaven die hem 18 maanden lang verbiedt om een openbaar ambt te bekleden wegens ongehoorzaamheid.

Die uitspraakvan december volgde op Torra’s weigering om spandoeken ter ondersteuning van gevangengenomen separatistische politici te verwijderen die tijdens de verkiezingscampagne in maart 2019 aan openbare gebouwen hingen. Officiële gebouwen konden niet worden gebruikt voor partijdige berichten tijdens campagneperioden.

Door corona uitgestelde verkiezingen

Torra’s ontslag komt terwijl Catalonië zich voorbereidt op een nieuwe regionale verkiezing die steeds vertraging oploopt. Hoewel hij al in januari aankondigde dat hij verkiezingen zou uitschrijven, weigerde hij die tijdens de zomer te houden vanwege bezorgdheid over het coronavirus. In die tijd gingen wel inwoners van twee andere Spaanse regio’s, Galicië en Baskenland, toch naar de stembus.

Tijdelijke regering

Nu de pandemie steeds meer uit de hand loopt, zullen Catalanen waarschijnlijk begin februari 2021 gevraagd worden om te gaan stemmen. Dit betekent dat de regio gedurende enkele maanden zal worden bestuurd door een tijdelijke regering met Torra’s plaatsvervanger, Pere Aragonès, aan het roer.

De beslissing van het Hooggerechtshof maakt een einde aan Torra’s korte termijn – twee jaar en vier maanden – als president van Catalonië. Zijn voorganger, Carles Puigdemont, leidde een mislukte eenzijdige afscheidingspoging in oktober 2017 en vluchtte uit Spanje om arrestatie en vervolging te voorkomen.

Protest

Nadat de uitspraak van het Hooggerechtshof maandag bekend werd, togen enkele honderden mensen uit protest hiertegen de straat op. Op het Sant Jaume-plein werden zij door Torra toegesproken, die daarmee handelde in strijd met de eigen regels van de regering die bijeenkomsten van meer dan zes mensen verbiedt. De vertrekkende leider bekritiseerde de Spaanse rechterlijke macht en monarchie en beschouwde de komende verkiezingen als een volksraadpleging over onafhankelijkheid.

Eenheid in tijd van groeiende verdeeldheid

Torra drong er ook bij separatistische partijen op aan om eenheid te tonen in een tijd van groeiende verdeeldheid binnen de onafhankelijkheidsbeweging, waaronder Torra’s eigen partij Samen voor Catalonië (JxCat) en Catalaans Republikeins Links (ERC), de partij van de nieuwe waarnemend premier, Pere Aragonès, behoort. ‘De enige manier om vooruitgang te boeken [richting onafhankelijkheid] is door een democratische breuk. De verkiezingen moeten een nieuwe volksraadpleging zijn die het referendum van 1 oktober bekrachtigt’, zei Torra, verwijzend naar de verboden volksraadpleging op 1 oktober 2017 die resulteerde in de afzetting van Puigdemont en een tijdelijke opschorting van regionale bevoegdheden.

Verdeeldheid over de onafhankelijkheid van Catalonië

Uit het laatste onderzoek van het Centrum voor Opiniestudies (CEO) van de Catalaanse overheid, dat in december 2019 werd gepubliceerd, blijkt dat 47,9% van de Catalanen onafhankelijkheid afwijst, terwijl 43,7% het steunt, terwijl de rest onbeslist is. De studie bevestigt de verdeeldheid over de onafhankelijkheid van Catalonië, waar ongeveer 7,6 miljoen mensen wonen.

Dit vind je misschien ook leuk