Catalaanse restaurantsector stapt naar de rechter vanwege gedwongen sluiting

door admin
Catalaanse restaurantsector stapt naar de rechter vanwege gedwongen sluiting

Door de snelle stijging van het aantal covid-gevallen in de regio Catalonië kondigde de deelregering woensdag nieuwe maatregelen aan, waaronder de sluiting van alle bars en restaurants voor in ieder geval de komende twee weken, met uitzondering van de afhaal- en bezorgservice voor maaltijden. In Catalonië liep de reproductiefactor in de afgelopen weken op tot 1,37.

Restauranthouders zijn van mening dat de horeca niet de voornaamste brandhaard is bij de verspreiding van het coronavirus omdat zij alle voorgeschreven voorzorgsmaatregelen treffen om besmettingen binnen te voorkomen. Een tweede sluiting zal voor een aanzienlijk deel van de 35 duizend restaurants in de regio, waarvan 9 duizend in Barcelona, een definitief einde betekenen. De meeste van deze restaurants worden gerund door particuliere eigenaars. 

Juridische en praktische bezwaren

Roger Pallarol, directeur van de Vakorganisatie voor de Restaurantbranche hekelt de onmiddellijke ingang van de sluiting van bars en restaurants en het uitblijven van steunmaatregelen voor de sector. Hij plaatst dan ook vraagtekens bij de praktische en juridische rechtvaardiging hiervan. Door de gedwongen sluiting tijdens de noodtoestand en het moeizame herstel dat daarop volgde in de hoogseizoenmaanden hebben de restaurants geen buffer meer om opnieuw de deuren te moeten sluiten. De vakorganisatie vindt dat de regioregering met alleen de initiële donatie van in totaal 40 miljoen euro en een financiële borgstelling voor liquiditeitsbehoeften vanaf 12 duizend euro voor restauranthouders onvoldoende steunmaatregelen heeft getroffen om de geleden schade voor deze sector te compenseren.  

Twee weken dicht betekent een verlies van 1 miljard euro

Ook Joaquim Boadas Fecasarm, een werkgeversorganisatie voor de horeca- en nachtlevenbranche, heeft laten weten een aanklacht in te zullen dienen bij het hooggerechtshof van Catalonië (TSJC). Fecasarm heeft berekend dat restauranthouders voor iedere dag dat ze gesloten moeten blijven 2000 euro verlies lijden, de vaste lasten meegerekend. Dat betekent dat de sector door de opgelegde sluiting voor de komende twee weken een verlies van 1 miljard euro moet incasseren. 

Uitstel van betaling

De deelregering onderzoekt momenteel de mogelijkheid om met een wetsverandering de vaste lasten voor horecaondernemers te verlichten bij uitzonderlijke situaties zoals nu het geval is, maar ook voor soortgelijke situaties in de toekomst. Zo zou deze sector uitstel van betaling moeten krijgen voor zolang de beperkende maatregelen van kracht zijn.  

Vanaf vandaag moeten niet alleen de bars en restaurants in Catalonië sluiten, voor winkels geldt een gereduceerde bezoekerscapaciteit van 30 procent en moeten alle beoefenaars van contactberoepen hun werk neerleggen, met uitzondering van kappers. De amateursport is voor de komende twee weken afgelast en sportscholen mogen maar de helft van het gebruikelijke aantal cliënten toelaten. Ook voor religieuze bijeenkomsten geldt een gereduceerde capaciteit van 50 procent. Alle parken en speelplaatsen in de regio gaan om 20:00 uur dicht. 

Dit vind je misschien ook leuk