Eerste Covid-19 vaccin van Spaanse bodem start met klinisch onderzoek

door admin
Eerste Covid-19 vaccin van Spaanse bodem start met klinisch onderzoek

Het gaat om het RUTI-vaccin ontwikkeld door arts Pere-Joan Cardona van het Germans Trias i Pujol-ziekenhuis in Badalona (Catalonië). Het vaccin wordt vervaardigd door het farmaceutische bedrijf Archivel Farma. Hoewel er op dit moment meerdere klinische proeven worden gedaan met andere vaccins, is dit het eerste vaccin van Spaanse bodem dat nu mag starten met klinische proeven in het buitenland.

Vaccin voor alle soorten virale infecties

Het vaccin is oorspronkelijk bedoeld tegen tuberculose maar onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het ook effectief is tegen andere virale infecties zoals Covid-19. Het ANMAT, de nationale dienst van geneesmiddelen, voeding en medische technologie in Argentinië, heeft dan ook groen licht gegeven voor klinische proeven in dit land. Op dit moment wordt alles in werking gezet om het vaccin bij de betreffende ziekenhuizen in Argentinië te krijgen waar de proeven worden gedaan. Archivel Farma laat weten dat het ziekenhuis in Badalona binnenkort ook kan starten met klinische onderzoeken.  

Vaccin laat immuunsysteem harder te werken

De klinische proeven zullen zo’n 9 maanden duren waarbij de ene helft van de proefpersonen wordt ingeënt met het vaccin en de andere helft met een placebo. De werking van dit vaccin is erop gericht om het immuunsysteem te stimuleren en harder te laten werken wanneer er sprake is van een virale infectie. Als dit vaccin goed blijkt te werken dan kan het breed worden ingezet – zowel voor Covid-19 als voor andere virale infecties – bij patiënten wanneer hun lichaam onvoldoende antistoffen aanmaakt.

Hoe hoopvol is een werkend vaccin?

Hoewel mensen behoefte hebben aan positief nieuws in coronatijden heerst er wellicht de verwachting dat een vaccin iedereen zal beschermen tegen een virus als Covid-19. Wetenschappers vertellen dat dit echter nooit het geval is. Bij inentingen tegen de griep wordt namelijk ook nooit 100 procent effectiviteit bereikt. Het doel van een vaccin is natuurlijk wel om de kans op infectie zo laag mogelijk te maken.

Stand van zaken vaccins tegen Covid-19

Tot nu toe heeft de Europese Commissie met zes vaccinproducenten afspraken gemaakt voor de aankoop van vaccins. De eerste vier zitten in de derde en laatste cruciale fase van het onderzoek. Het gaat om BioNtech en Pfizer, AstraZeneca en Oxford, Moderna, Janssen en Johnson & Johnson, Sanofi en GSK en CureVac. De vaccins van deze producenten worden allemaal eind 2020 of begin 2021 verwacht. Op het moment dat de vaccins op de markt komen zullen er waarschijnlijk slechts geringe hoeveelheden beschikbaar zijn. Pas in de loop van 2021 zal, naar verwachting, een ruim voldoende voorraad vaccins voor de lidstaten van de EU beschikbaar komen.

Dit vind je misschien ook leuk