Groen licht voor grootste zonne-energiecentrale voor eigen gebruik in Catalonië

door admin
Groen licht voor grootste zonne-energiecentrale voor eigen gebruik in Catalonië

De installatie is gepromoot door zakenman Joan Vila in Beuda (la Garrotxa) voor zijn papierfabriek LC Paper 1881, waar hij een van de meest avant-gardistische transformatieprojecten promoot om hernieuwbare energiebronnen op te nemen in een industriële fabriek.

De fotovoltaïsche installatie (3 MW vermogen) ligt op 90 meter van de fabriek en is ontworpen om elektriciteit op te wekken die direct in de fabriek wordt verbruikt. De prognose is dat deze 14 procent van het elektriciteitsverbruik van de fabriek kan leveren (een jaarlijks verbruik van tussen de 1.200 en 1.500 gezinnen).

Eerste stap weg van fossiele energie 

Het meest relevant is dat het gaat om de eerste experimentele benadering om deze bron van schone energie uit te breiden en te veralgemeniseren zonder aansluiting op het elektriciteitsnet en warmtekrachtkoppeling met aardgas.

De centrale beslaat 20.000 vierkante meter waarop 8.576 fotovoltaïsche modules worden geïnstalleerd. Alle elektrische verbindingen met de fabriek lopen via ondergrondse bedrading. Joan Vila is met zijn bedrijf al zes jaar bezig met het project, waarvoor veel administratieve obstakels overwonnen moesten worden. 

Eigen verbruik naast de fabrieken

Joan Vila stelt dat het idee om elektriciteit naast de fabrieken te produceren voor eigen verbruik een formule kan zijn voor de terugkeer van de industrie naar de gebieden op het platteland die over land, water en ruimte beschikken. ‘Catalonië moet dit debat aanpakken: of we houden de plattelandswereld onaangeroerd, met boeren die permanent klagen en niets doen, of we slagen erin nieuwe activiteiten en industrieën te ontwikkelen en een boost te geven aan hernieuwbare bronnen om het inkomen van de plattelandswereld aan te vullen’, aldus Joan Vila in de krant La Vanguardia. 

Dit vind je misschien ook leuk