Barcelona wordt groene wereldstad dankzij ambitieus plan

door admin
Barcelona wordt groene wereldstad dankzij ambitieus plan

Zo’n ‘supermanzana’ kan het best worden uitgelegd als een – vaak vierkant – stadsdeel dat is afgebakend met straten aan alle kanten met voetgangersgebieden, tuinen en met beperkt verkeer. Binnen het project ‘Superilla Barcelona’, dat dinsdag werd gepresenteerd door burgemeester Colau, worden 21 kruispunten en 21 straten in de wijk Eixample opnieuw ingedeeld met tuinen en parken. Sant Antoni en Poblenou zijn voorbeelden van ‘supermanzana’s’ in Barcelona die eerder werden gerealiseerd.

Deel Barcelona krijgt upgrade naar de 21e eeuw

Xavier Matilla is architect van de gemeente Barcelona. Hij legde dinsdag uit dat als Barcelona groener wil zijn, er geen andere keuze is dan straten en woonblokken opnieuw in te delen. Er is nauwelijks ruimte voor nieuwe parken en als oplossing hiervoor kunnen straten opnieuw worden ingericht en ook fungeren als park. Zo’n 30 procent van de straten zal straks voetgangersgebied zijn met veel groen en kruispunten worden omgebouwd tot speelplein voor kinderen. Het doel van de gemeenteraad van Barcelona is om op deze manier wijk te ‘upgraden naar de 21e eeuw’.

Hoewel het totaalplan de transformatie van i42 straten en kruispunten omvat, zullen er aan het einde van de zittingsperiode van de huidige gemeenteraad van Barcelona in 2023 slechts acht zijn afgerond.

Welke straten en kruispunten van Barcelona gaan op de schop?

Concreet gaat het in eerste instantie om de straten Consell de Cent, Girona, Rocafort en Borrell die worden omgetoverd in groene wandelgebieden en parken. De eerste vier kruispunten die voortaan een functie als speelplein zullen hebben, zijn de kruispunten van Consell de Cent met Rocafort, Borrell, Enric Granados en Girona. Het budget voor deze eerste fase van de metamorfose bedraagt 37,8 miljoen euro.

De gemeenteraad kondigde woensdag een internationale wedstrijd aan om uiteindelijk tot de acht beste voorstellen te komen. De winnende deelnemers zullen werkteams vormen die samen verantwoordelijk zijn voor het herinrichten van het stadsdeel. Tot 17 december kunnen alle voorstellen worden ingediend. Naar verwachting zullen de werkzaamheden begin 2022 starten en in 2023 worden afgerond.

Luchtvervuiling zorgt voor 7% van de sterfte in Barcelona

Het plan van burgemeester Colau is onderdeel van het voornemen van de gemeente om het autoverkeer in de stad – en daarmee de luchtvervuiling – te verminderen. Afgelopen oktober liet het agentschap voor volksgezondheid van Barcelona weten dat luchtvervuiling de oorzaak is van 7 procent van de sterfte in de hoofdstad van Catalonië. Barcelona telt op dit moment 6.000 auto’s per vierkante kilometer; twee keer zoveel dan in Madrid en Parijs. Elke dag rijden er meer dan 350.000 auto’s door Eixample.

Dit vind je misschien ook leuk