FC Barcelona door COVID-pandemie in ernstige financiële problemen

door admin
FC Barcelona door COVID-pandemie in ernstige financiële problemen

Er wordt geschat dat alleen al de sluiting van het stadionterrein, waarop zich ook het museum en veel winkels bevinden, gedurende het seizoen 2020-2021 tot een schade van 300 miljoen euro zal leiden. De op 24 januari nieuw te verkiezen voorzitter van Barcelona zal een duidelijke opdracht meekrijgen: het weer financieel gezond maken van FC Barcelona.

Op dit moment voert de club moeizame onderhandelingen met de duurbetaalde spelers. Het streven is voor komend jaar te komen tot een korting van 90 miljoen euro op uitgaven aan spelerssalarissen. Enkele spelers hebben al toegezegd salaris te zullen inleveren (onder hen Frenkie de Jong en Gérard Piqué). Met anderen, waaronder absolute grootverdiener Lionel Messi, worden nog onderhandelingen gevoerd.

FC Barcelona geeft in Europa het meeste uit aan salarissen van alle voetbalclubs daarom is het korten van salarissen nu onontkoombaar. Vóór 23 november hoopt de club een overeenkomst met alle spelers bereikt te hebben om tot in totaal 190 miljoen besparing op de salarispost te komen, want er zal op korte termijn in totaal 300 miljoen euro bezuinigd moeten worden op uitgaven.

Naast het wegvallen van inkomsten door de COVID-pandemie speelt ook het gevoerde beleid onder de onlangs opgestapte voorzitter Bartomeu een rol in de huidige financiële crisis. Van zomer 2016 tot nu werd in total 1,014 miljard euro aan nieuwe spelers uitgegeven. Enkele zeer dure aankopen zoals Griezmann, Dembélé en Coutinho, ieder voor een transfersom van meer dan 100 miljoen euro, hebben tot op heden nauwelijks gerendeerd.

Door het kwistige uitgavenpatroon en de gevolgen van de Covid-pandemie zijn de totale schulden van de club het afgelopen jaar met 271 miljoen toegenomen tot 820 miljoen euro. Een deel van die totale schuld, 332 miljoen euro, staat uit aan vorderingen bij andere clubs, maar die hebben momenteel op financieel gebied ook de wind niet in de zeilen.

Op het gebied van inkomsten wordt nog gehoopt op een mogelijke Amerikaanse partner. Eén van de laatste stokpaardjes van Bartomeu was het project Barça Corporate waarin een Amerikaanse partner in totaal 200 miljoen euro zou investeren.

Dit vind je misschien ook leuk