Vier coalities mogelijk in Andalusië

door admin
Vier coalities mogelijk in Andalusië

Hieronder zetten we de volgende mogelijke coalities uiteen op basis van het aantal zetels. Het meest waarschijnlijke zal een pact zijn tussen PP, Ciudadanos en Vox. Samen hebben zij 59 zetels. Dat zijn er 4 meer dan nodig zijn voor een absolute meerderheid. Juanma Moreno (PP) zou dan president van de Junta worden gesteund door C’s en Vox. Moreno gaf al aan ‘geen problemen’ te zien in een samenwerking met Ciudadanos en zich ook te kunnen voorstellen overeenstemming te bereiken met het extreemrechtse Vox. Ondertussen zou de nationale leider van de PP, Pablo Casado, al gesprekken hebben gehad met Albert Rivera (C’s) en Santiago Abascal (Vox). Abascal zei eerder al dat zijn partij ‘nooit’ een ‘obstakel’ zal zijn voor een alternatieve meerderheid in Andalusië. Als het aan hen ligt, zal er een einde komen aan het ‘regime van corruptie en vriendjespolitiek van de PSOE’.

Ciudadanos, PP en PSOE

In deze coalitie zou voorman Juan Marín van Ciudadanos president van Andalusië worden met steun van de PP bij onthouding van stemmen van de PSOE. Samen hebben PP en C’s 47 zetels, dus zou het gaan om een minderheidsregering die bereikt kan worden als PSOE dat gedoogt. De enige optie die door Ciudadanos wordt afgewezen is dat de PSOE opnieuw Andalusië gaat regeren. 

PSOE, Andalucía Adelante, Ciudadanos

Susana Díaz zou in deze coalitie opnieuw president worden van de Junta met steun van Adelante Andalucía en de onthouding van Ciudadanos. Hier zou ook een tweede stemronde voor nodig zijn omdat het dan gaat om een minderheidsregering. PSOE en AA hebben samen 50 zetels. Met de onthouding van C’s zou een tegenstand van PP en Vox overwonnen kunnen worden. Na de uitslag van de verkiezingen gaf Díaz aan dat ze zou zijn opgestapt als de PSOE de verkiezingen niet had gewonnen. Ondanks het verlies aan zetels, is de PSOE nog steeds de grootste partij, dus blijft ze aan en wil ze ook weer een regering vormen. Haar intentie is dat C’s haar partij daarin steunt. Ze wijst elke samenwerking met het extreemrechtse Vox af. Ondertussen heeft de algemeen partijsecretaris van de landelijke PSOE, José Luis Ábalos de deur geopend naar een ontslag van Díaz.

Ciudadanos, PSOE, Adelante Andalucía

De partijleider van Ciudadanos, Marín, zou president worden met stemmen van de PSOE en onthouding van AA. Dit is de minst waarschijnlijke optie omdat C’s al heeft aangegeven op geen enkele wijze Susana Díaz meer in de regering te willen zien. Samen zouden de socialisten en C’s 54 zetels hebben. Met een onthouding van Andalucía Adelante van Teresa Rodríguez zou dat voldoende zijn voor een minderheidsregering. Ook vanuit nationale kringen heeft de PSOE laten weten tegen een Ciudadanos-president te zijn. Volgens Díaz is het normaal in een democratie dat ‘de derde de eerste steunt’ en niet andersom. 

De sleuteldatum is 27 december. Dan moet het Andalusische parlement geïnstalleerd worden. Dan wordt een presidentskandidaat naar voren geschoven en de datum van de eerste stemronde bekendgemaakt. Als er dan geen overeenstemming is, volgt er 48 uur later een tweede stemronde waarbij slechts een eenvoudige meerderheid nodig is. Als er dan nog geen kandidaat gekozen is, zijn er twee maanden de tijd om een nieuwe kandidaat te vinden. Als niemand de steun weet te verkrijgen van het parlement bij deze tweede poging moeten de Andalusiërs dit voorjaar opnieuw naar de stembus.

Dit vind je misschien ook leuk