Grote drugsvangst Costa del Sol door Spaanse en Belgische politie

door admin
Grote drugsvangst Costa del Sol door Spaanse en Belgische politie

In de provincie Málaga werden zeven personen opgepakt en de rest werd in België gearresteerd. Bij de operatie namen de autoriteiten ruim 1.250 kilo cocaïne in beslag. Dit werd door de bende vanuit Ecuador naar de havens van Algeciras in Spanje en Antwerpen in België getransporteerd. 

De zaak toont opnieuw aan hoe de haven van Algeciras, de vierde drukste ter wereld wat aantal containerverplaatsingen betreft, een geliefd afzetpunt is voor drugshandelaren die hun drugs in Europa willen krijgen. 

De politie vermoedt dat de verdachten deel uitmaken van een internationale drugsorganisatie die uit 26 personen bestaat. De laatste maanden wist de politie in Zuid-Spanje al meerdere arrestaties in dit verband te verrichten. 

Bijf containers die vanuit Ecuador in Algeciras aankwamen werden geïnspeteerd door de Guardia Civil en belastinginspecteurs. In de containers werd 797 kilo cocaine aangetroffen in uitgeholde boomstammen die zogenaamd bestemd waren voor houtverkoop. 

Deze ontdekking leidde naar België, waar de basis is van de criminele bende met afdelingen in Spanje, Frankrijk, Nederland, Colombia en Ecuador. Daarop startten de Spaanse en Belgische autoriteiten een gezamenlijke operatie om de bende op te rollen. 

Een maand voor de vondst in de haven van Algeciras troffen agenten een lading van 470 kilo cocaine aan in de haven van Antwerpen. De drugs werd hier op dezelfde manier verpakt en vervoerd als die ontdekt bij de operatie in Algeciras. 

Fuengirola als narcoticahub

De leider van de drugsbende en enkele van zijn directe handlangers waren uit België verhuisd naar Fuengirola, een kustplaats op 27 kilometer ten zuidwesten van Málaga. Hier brachten ze twee maanden door om van dichterbij het drugstransport te managen. Nadat de boomstammen uit de containers werden gehaald, werden ze overgepakt in magazijnen op het industrieterrein van Sabinillas. Hier verwijderden vier bendeleden de drugs uit de boomstammen. Bij die handeling werden ze betrapt door de politie en gearresteerd. Naast hen werden twee Marokkaanse personen die in de haven van Algeciras zicht hielden op het lossen van de boomstammen. De leider van de bende werd gelijktijdig op basis van een Europees arrestatiebevel in Fuengirola gearresteerd. 

In België

In België werden bij 12 huiszoekingen 12 personen gearresteerd die een link hebben met de zaak. Hier namen autoriteiten 10 luxe auto’s, juwelen ter waarde van 200.000 euro en nog eens 130.000 euro aan luxe goederen in beslag, naast een woning ter waarde van 50.000 euro, cash, mobiele telefoons en documenten die verband hielden met de operatie. 

Dit vind je misschien ook leuk