Spaans marineschip speelt volkslied bij passeren Gibraltar

door admin
Spaans marineschip speelt volkslied bij passeren Gibraltar

Volgens het dagblad El País hebben de Britse diplomaten laten weten de klacht in te dienen omdat de Spaanse actie wordt opgevat als een ‘inval’. In de video die dinsdag door een inwoner van het Britse gebiedsdeel in Zuid-Spanje werd verspreid op de sociale media is te zien hoe de patrouilleboot ‘Infanta Elena’ langs vaart terwijl uit de megafoon op volle sterkte het Spaanse volkslied klinkt. Het schip passeert de  rots van Gibraltaar door Brits water, zo menen de diplomaten, die toevoegden dat de klacht vooral daarover gaat en niet over get afspelen van het Spaanse volkslied.

Volgens Spaanse media werd de video deze week op dinsdag opgenomen en wekte veel woede onder inwoners van Gibraltar, die de actie zien als een ‘provocatie’.

De commandant van het Spaanse schip reageerde met het afspelen van het Spaanse volkslied op de provocatie door de Britten die eerder het Britse volkslied ‘God Save the Queen’ af hadden gespeeld via het kanaal voor noodoproepen.

Elk jaar doen autoriteiten op Gibraltar aangifte van meerdere vermeende illegale invallen door Spaanse schepen in de wateren rond de rots. Volgens Spaanse autoriteiten behoort echter al het water rond de rots toe aan Spanje.

Volgens Spanje erkent Spanje in het Verdrag van Utrecht dat getekend werd na de Spaanse successieoorlog (1710-1713), de Britse macht over de stad en de haven van Gibraltar, maar niet over de wateren er omheen.  

Het incident speelt zich af op een moment van verhoogde spanningen tussen Spanje en Gibraltar tegen het decor van de brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 

Dit vind je misschien ook leuk