Verwoede pogingen om tweejarig jongetje uit diep gat te redden (update)

door admin
Verwoede pogingen om tweejarig jongetje uit diep gat te redden (update)

Het gat werd onlangs geboord om op de finca in de gemeente Totalán naar water te zoeken. Zondag was bij het vallen van de avond nog geen spoor van het jongetje te bekennen en de duisternis bemoeilijkte de reddingswerkzaamheden.

Zakje snoep

Maandag kon met met een camera tot een diepte van 78 meter komen. Daarmee ontdekte men een zakje snoep bij de val van het jongetje waarschijnlijk aan de wand van het gat is blijven haken. Door die vondst en de verklaringen van de ouders gaat de politie er van uit dat het jongetje zich inderdaad in het gat bevindt. Bij een tweede poging stuitte de camera op een opeenhoping van aarde. Ook na verwijdering van een deel van die aarde was er van het jongetje nog geen spoor. 

Experts

Autoriteiten hebben inmiddels hulp ingeschakeld van experts die slachtofferhulp verlenen bij rampen als mijnongelukken en aardbevingen hebben. Ook reddingswerkers die deel uitmaakten van de ploeg die in augustus 2010 de 33 mijnwerkers uit de mijn in Chili hebben gered, hebben zich bij het team gevoegd. Het Zweedse bedrijf beschikt over technieken waarmee ze mogelijk de exacte locatie van het jongetje kunnen bepalen. Het laatste plan is om via twee horizontale tunnels het jongetje te bereiken. Omdat het boorgat nog geen 30 centimeter breed is en ruim 100 meter diep, kan er geen volwassene in afzakken. 

Vader

De familie van het jongetje heeft aan de Guardia Civil verklaard hoe ze hoorden dat hij in het gat viel. ‘Ik hoorde hem huilen, maar kon niet bij hem’, zei zijn vader in een gesprek van vijf minuten tegen de krant Sur. Het jongetje, dat Julen heet, was op slecht een paar meter afstand. Eerder zouden andere kinderen die bij het gezelschap hoorden de steen die ter bescherming op de put lag weggeschoven hebben.

Door het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het boren van de gaten is verklaard dat alles naar behoren is uitgevoerd en dat het gat bedekt was met een grote steen en aard omdat er geen water was gevonden.

Een echtpaar dat zondag vlakbij was voor een bezoek aan de Dolmen del Cerro de la Corona, hoorde het geschreeuw in paniek van de ouders en waarschuwde als eerste de alarmdiensten. Er werd snel een reddingsploeg samengesteld met leden van de brandweer, de Guardia Civil, bergreddingswerkers, onderwaterspecialisten, ambulancepersoneel en psychologische hulpverlening. 

De burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre is zondagavond naar de plek van het gruwelijke incident gegaan om de familie die afkomstig is uit de stad, bij te staan. De Spaanse premier Pedro Sánchez riep mensen via Twitter op ‘rustig te blijven en te blijven hopen op het beste resultaat’.

De krant Sur meldt op dinsdag dat de ouders met het jongetje in de visserswijk El Palo aan de oostkant van Málaga wonen. Twee jaar geleden overleed het toen driejarige broertje van Julen aan een harstilstand. 

Dit vind je misschien ook leuk