Opnieuw vertraging in reddingswerkzaamheden Julen

door admin
Opnieuw vertraging in reddingswerkzaamheden Julen

Dinsdagochtend werd bekend dat de speciaal vervaardigde metalen buizen van zes meter lang niet goed passen in de verticale tunnel die uiteindelijk niet helemaal verticaal blijkt te zijn, zo hebben bronnen uit het coördinatieteam gemeld aan Spaanse media ter plaatse. De buizen moeten die tunnel ‘bekleden’ en zodanig verstevigen dat de mijnspecialisten die erin zullen afzakken zo veilig mogelijk zijn. Op dit moment zijn de specialisten de verschillende opties aan het bekijken die er zijn om dit probleem op te lossen.

Maandagavond om half negen was de verticale tunnel klaar die parallel loopt aan de tunnel van Julen. Deze boorwerkzaamheden namen bijna drie etmalen in beslag. Het duurde langer dan verwacht omdat men enorm harde steengrond tegenkwam, die het proces flink heeft vertraagd. De meest specialistische machines kwamen eraan te pas, maar boorkoppen moesten herhaaldelijk worden vervangen als gevolg van de harde grond waar ze zich een weg doorheen moesten slaan. 

In de nacht van maandag op dinsdag zijn in de verticale tunnel van 60 meter diep stukken metalen buis van elk zes meter lang aangebracht. Met deze buizen worden de omstandigheden voor de mijnwerkers die zich daarin moeten laten zakken, zo veilig mogelijk gemaakt. De aarde op de berg waar het drama zich afspeelt is de laatste dagen dusdanig snel verplaatst dat men verder instortingsgevaar wil voorkomen.

De Asturiaanse mijnspecialisten en -ingenieurs, met veel ervaring in reddingsacties en die gelden als de beste specialisten uit Spanje, zijn verantwoordelijk voor het laatste gedeelte van de ongekend groots opgezette reddingsactie naar het onfortuinlijke jongetje. Ze gaan handmatig (met houwelen en pneumatische hamers) de laatste vier horizontale meters die hen dan van Julen scheiden overbruggen. 

Eerder werd gemeld dat de mijnwerkers dinsdag om 12 uur de verticale tunnel in zouden gaan in een speciaal voor hen vervaardigde capsule. Van hieruit zullen zij twee an twee handmatig hun graafwerkzaamheden verrichten. Rekening houdend met eventuele moeilijkheden die ze daarbij tegenkomen schat men dat deze fase tot 24 uur in beslag kan nemen. Op dit moment is het dus nog even afwachten wanneer de mijnspecialisten kunnen beginnen.

Dit vind je misschien ook leuk