Lichaam kleine Julen gevonden in put

door admin
Lichaam kleine Julen gevonden in put

Het tweejarige jongetje viel op zondagmiddag 13 januari in de put, zo verklaarden zijn ouders aan de Guardia Civil. Zij waren op het moment van de tragische val op het terrein net buiten Málaga met hun tweejarig zoontje en een paar familieleden om met een paella de aankoop door die familieleden van het perceel te vieren. In een onbewaakt ogenblik verdween de onfortuinlijke peuter in het prospectiegat, dat daar weken eerder in een zoektocht naar water was geboord, naar verluidt zonder over de juiste vergunningen te beschikken. 

Autopsie

Het nieuws dat de mijnspecialisten na anderhalve dag bij toerbeurt doorlopend gegraven te hebben aan de horizontale tunnel het lichaam van Julen aantroffen, werd pas naar buiten gebracht nadat de ouders van de peuter waren geïnformeerd. Om 4:20 uur vertrok de lijkwagen uit Totalán naar Málaga, waar op zaterdag een autopsie op het lichaam van het jongetje wordt uitgevoerd door het anatomisch forensisch instituut in Málaga.

In de loop van zaterdag zal de Guardia Civil het prospectiegat waarin Julen werd gevonden en de verticale tunnel ernaast via waar de mijnspecialisten zijn afgedaald om de peuter te bereiken, tijdelijk afsluiten, zodat niemand er in de buurt kan komen tot het onderzoek is afgerond en daar juridische toestemming voor is. De Guardia Civil heeft opnames gemaakt van de volledige operatie om deze op te nemen in het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. 

Drie dagen van rouw

De burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre, heeft drie dagen van officiële rouw aangekondigd voor het jongetje dat afkomstig is uit de visserswijk El Palo, aan de oostkant van de stad. Om 11 uur zaterdagochtend zal een minuut stilte worden gehouden bij de ingang van het gemeentehuis.

Grootste reddingspoperatie ooit in Spanje

De reddingsoperatie om Julen uit het gat te krijgen is de grootste geweest die ooit in Spanje is uitgevoerd. Een team van 300 specialisten van verschillende instellingen op lokaal, regionaal en nationaal niveau werkten bij toerbeurt dag en nacht om het jongetje zo snel mogelijk te bereiken. Die werkzaamheden werden keer op keer vertraagd door diverse technische moeilijkheden die ze daarbij tegenkwamen. Het grootste probleem vormde de hardheid van de grond. 

Direct na de melding van de val van het jongetje bij 112 op zondag 13 januari kwam de grote reddingsoperatie op gang. Deze werd ook meteen ernstig bemoeilijkt en vertraagd door de bovengenoemde omstandigheden. De put waarin het jongetje verdween heeft een diameter van 25 centimeter en is 110 meter diep. Te smal om een volwassene in af te laten zakken om het jongetje eruit te halen. Na een eerste inspectie met een camera stuitte deze op een opeenhoping van aarde op een diepte van 78 meter die de toegang naar de peuter versperde. 

Op woensdag 16 januari werd DNA uit de put gehaald dat overeenkwam met die van Julen. Dat vormde het definitieve bewijs dat hij daadwerkelijk in de put zat. Daarop werd een speciaal adviescomité met technici samengesteld om plannen te bedenken hoe het jongetje zo snel mogelijk uit het gat te halen. 

Ondertussen verbleven de ouders van Julen voortdurend dichtbij de plek in een woning die hen ter beschikking was gesteld door een inwoonster van Totalán. Ze werden daar voortdurend bijgestaan door een team van specialisten en psychologen. De burgemeester van Málaga heeft hen toegezegd dat ze psychische hulp zullen krijgen van gemeentelijke instanties zolang dat nodig is.

Reacties op de dood van Julen

Nadat het nieuws van de dood van Julen bekend werd, overspoelden reacties daarop het internet. Van het koningshuis, de premier, diverse politiek leiders tot beroemdheden als Antonio Banderas (ook Malagueño) uitten hun verslagenheid over het nieuws en hun steun aan de ouders en familieleden. Ook is er in al die uitingen veel aandacht voor de reddingswerkers en hun moed en doorzettingsvermogen. #Julen was al trending topic en nu zijn daar #PazJulen (vrede Julen), #PobreJulen (arme Julen) en #DEPJulen bijgekomen. D.E.P. is het Spaanse R.I.P. en de afkorting van Descansa en Paz.

Juridisch onderzoek onder geheimhouding

Tijdens een persconferentie op zaterdagmorgen gehouden door Alfonso R. Gómez de Celis, afgevaardigde van de regionale regering van Andalusië, werden vragen van journalisten beantwoord. Op basis hiervan blijkt dat men er, op basis van de positie waarin het lichaam is aangetroffen, vanuit gaat dat Julen een vrije val tot een diepte van 71 meter heeft gemaakt. Op die diepte werd hij tegengehouden door een opeenhoping van aarde. De samenstelling van de ruim meter dikke laag aarde en stenen die bovenop de peuter terecht is gekomen en die reddingswerkers ervan weerhielden hem te bereiken, is volgens Gómez de Celis bekend. Echter die samenstelling en hoe de laag bovenop de peuter terecht is gekomen, zal niet bekend worden gemaakt voordat het juridische onderzoek naar de precieze toedracht is afgerond. Tot dat moment rust er geheimhouding op het onderzoek. Ook de resultaten van de zaterdagochtend uitgevoerde autopsie blijven tot het einde van het onderzoek alleen bekend bij de autoriteiten. 

Dit vind je misschien ook leuk