Spaanse campo vol met onbedekte putten zoals die van Julen

door admin
Spaanse campo vol met onbedekte putten zoals die van Julen

Het ging om een kind van 4 en zijn 10-jarige neef. Ze speelden afgelopen zondag in de campo bij een dorpje in Granada toen de 4-jarige plotseling stilhield voor een gat in de aarde. De gealarmeerde vader publiceerde daarop een video van de put op Twitter en schreef daarbij ‘Het lijkt te gek niet waar? Toch is het echt en in mijn dorp. Twee kinderen van 10 en 4 jaar vonden deze put’, zo begint de tweet van @mikiacula. Hij deed zondag meteen aangifte van de onbedekte put in Acula (Granada). 

Afgelopen weekend kwam er een man om het leven in een put in Villanueva del Trabuco, in de provincie Málaga en maandag ontdekte de Guardia Rural in Villacarrillo in Jaén een put op een privéterrein die eveneens niet was afgedekt. Deze put heeft een diameter van 35 centimeter, is 43 meter diep en bevat wel water. 

In Lucena heeft de lokale politie op maandag een diepe put afgezet, na daarover te zijn gewaarschuwd door een inwoner van het dorp. De gemeente publiceerde op Twitter een oproep dat mensen vooral niet moeten twijfelen om aangifte te doen bij de lokale of nationale politie of de Guardia Civil.

De milieuafdeling van de Guardia Civil in Spanje waarschuwt dat dit type putten overal zijn. Sommige zijn afgedekt, bij andere staat een waarschuwing en een groot deel ligt gewoon open en bloot in het landschap. Omdat veel van die putten illegaal worden geboord in een zoektocht van de landeigenaar naar water, is er weinig toezicht op. 

Op 23 januari publiceerde de regionale krant Las Provincias dat slechts 7 procent van de aangetroffen putten in de plaatsen Júcar en Segura zijn afgedekt. Tussen 2013 en 2017 werden alleen al in deze twee plaatsen 186 aangiften gedaan over illegale putten. 

Straffeloze waterroof

Volgens Greenpeace bestaat er een volstrekte straffeloosheid rond waterroof in Spanje middels illegale putten. De milieuorganisatie publiceerde op 21 maart vorig jaar al gegevens hierover op zijn website en wijst erop dat op zo’n manier de toekomstige watervoorziening in gevaar komt. De organisatie schat dat er in Spanje circa 1 miljoen illegale waterputten zijn.

Julen

De tragische afloop van de val van de tweejarige Julen in een put van ruim 100 meter diep en 25 centimeter breed in het plaatsje Totalán, wees op een gruwelijke wijze op het gevaar van deze gaten in de grond. Diverse autoriteiten hebben al dringende oproepen gedaan aan landeigenaren om ervoor te zorgen dat alle putten goed afgedekt zijn om toekomstige gruwelijke drama’s te voorkomen. Iedereen die een dergelijke put ontdekt, kan dit melden bij de plaatselijke politie, de Guardia Civil of Seprona.

Dit vind je misschien ook leuk