Overlast campers in Nerja

door admin
Overlast campers in Nerja

Ook zou een dertigtal campers al langere tijd aaneengesloten geparkeerd staan op de parkeerplaats bij de Rio Chillar achter een filiaal van de Mercadona. Een ondernemer klaagt in de krant Sur over het feit dat de meeste camper-bezitters boodschappen doen bij de supermarkt en amper geld uitgeven in de plaatselijke horeca. De gemeente zou speciale plekken aan campers moeten toewijzen.

Rosa Arrabal, burgemeester van Nerja legt uit aan de krant Sur dat de terreinen waarover gesproken wordt, gecontroleerd worden door de lokale politie. Desondanks weerhoudt wetgeving omtrent campers (zie verder in het artikel) de politie van ingrijpen. De regelgeving rond campers is in Spanje vastgelegd in andere wetten dan die voor caravans. Eigenaren kunnen campers zodoende parkeren op publieke grond en erin leven zolang ze geen meubels buiten zetten. 

Het voormalige PP-gemeentebestuur van Nerja plaatste in 2014 borden op verschillende onder camperbezitters populaire plekken in de stad waarmee het hen verboden werd te parkeren op openbare terreinen in de hele gemeente. Ook werden er hekken geplaatst bij El Plazayo dat helemaal aan de westkant van Nerja ligt, zodat campers hier geen toegang meer hadden. Het platform voor onafhankelijke campereigenaren (PACA) ging hiertegen in beroep en een jaar later, met de wijziging van het gemeentebestuur, werden alle borden weer verwijderd. De hekken zouden inmiddels in zo’n mate zijn vergaan, dat ze geen belemmering meer vormen voor de caravans op wielen om het terrein op te rijden. 

Volgens de burgemeester gaan agenten van de lokale politie om de paar dagen naar de terreinen vol campers toe om de eigenaren te sommeren te vertrekken aangezien ze er niet mogen kamperen. Maar ze blijven terugkonen omdat parkeren er officieel is toegestaan en niet kan worden beboet.

Regels voor campers in Spanje

In Spanje wordt op basis van de wet een verschil gemaakt tussen kamperen en parkeren. Slapen in een camper wordt niet als kamperen gezien zolang je geen tafels en stoelen of ander meubilair buitenzet en de omwonenden niet tot last bent. Kamperen met de camper kan in Spanje op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen, op campings en langs snelwegen. Soms mag je met een camper ook wildkamperen. Regelgeving hierover verschilt per regio. Kamperen is verboden in nationale parken. Raadpleeg altijd het beheer van beschermde natuurgebieden voor informatie hieromtrent. Je mag met je camper overal parkeren als de parkeerplaatsen daarvoor geschikt zijn. Ook mag je er dan dus eten, drinken, koken en slapen terwijl de camper geparkeerd staat. 

Dit vind je misschien ook leuk