Tips voor het kopen van een huis aan de Costa del Sol

door admin
Tips voor het kopen van een huis aan de Costa del Sol

Deze functioneert wel heel anders dan u wellicht in Nederland of België gewend bent. Misschien bent u op dit vlak nog niets gewend en gaat u voor het eerst een woning kopen in Spanje. Voor iedereen die zich aan het oriënteren is, én ook voor hen die zich nog in de droomfase bevinden, volgen hier tips die kunnen helpen het aankoopproces te vergemakkelijken en daarmee een stuk prettiger te maken.

Neem de tijd om je goed te oriënteren

U wilt een woning in Spanje, maar Spanje is groot en divers. Ook al heeft u zich al gericht op een specifieke kust, zoals de Costa del Sol in Málaga, ook daar bestaan grote verschillen tussen steden, dorpen en urbanisaties. Wilt u bijvoorbeeld een huis kopen aan de Costa del Sol, huur daar dan eerst een tijdje. Probeer ook op verschillende momenten in het jaar terug te keren. Een populaire kust is heel anders in het hoogseizoen dan op andere momenten in het jaar. Denk ook aan afstanden van je potentiële woning tot de luchthaven, winkels, zorg en andere belangrijke zaken.

Regel tijdig een NIE-nummer en Spaanse bankrekening

Zonder NIE-nummer (Número de Identidad Extranjeros) kunt u niets in Spanje. Dit fiscaal identificatienummer kunt u aanvragen bij het hoofdkantoor van de Spaanse nationale politie. Spreekt u geen Spaans, dan kan dat een lastig proces zijn, maar uw makelaar kan u er vaak goed bij helpen. Het NIE-nummer is ook nodig voor het openen van een bankrekening. Ook die dien je snel te openen wanneer je een huis in Spanje wilt kopen.

Zorg in vroeg stadium voor Nota Simple

Een Nota Simple is een up-to-date uittreksel van de eigendomsakte volgens het plaatselijke eigendomsregister (Registro de la Propiedad). Hierin staan alle details over de woning die u wilt kopen zoals wie de rechtsgeldige eigenaar is van de woning; bij welke notaris de koopakte is gepasseerd; of er een hypotheek op de woning rust; een exacte beschrijving van de woning; de oppervlakte van het perceel en de oppervlakte van de woning onder andere.

Wees niet te haastig met de eerste aanbetaling

De aanbetaling is het belangrijkste element in de voorlopige koopovereenkomst. Zonder aanbetaling is er namelijk geen overeenkomst. In de voorlopige koopovereenkomst staat opgenomen wanneer die aanbetaling gedaan moet worden. Voldoe de aanbetaling pas als u de hele koop en alle ins en outs ervan hebt uitonderhandeld. Na de aanbetaling staat een aspirant-koper vaak minder sterk in eventuele verdere onderhandelingen.  

Laat vertalingen van de koopovereenkomst checken

Het komt voor dat een koopovereenkomst uit het Spaans wordt vertaald naar het Nederlands zodat de klant begrijpt wat er staat en dat er in de Nederlandse versie dingen weggelaten zijn die wel in de Spaanse zijn opgenomen. Bij juridische geschillen wordt echter alleen de Spaanse akte als uitgangspunt genomen. Uw makelaar en advocaat kijken hier normaliter goed naar.

Check (of laat dat doen) de juiste marktwaarde van de woning

Controleer vergelijkbare woningen in de omgeving, check de koopakte van de verkoper van het huis en probeer de Spaanse statistieken te raadplegen. Laat u niet verleiden door spectaculaire aanbiedingen. Vaak wordt de huidige prijs dan vergeleken met de hoogste prijs die ooit voor de woning is gehanteerd. De gemiddelde prijs voor een woning is gedurende de booming jaren in Spanje tot januari 2007 alleen maar flink gestegen. Daarna klapte de vastgoedzeepbel en gingen ze weer ruim 30 procent omlaag.

Let op het correcte aantal vierkante meters van het huis

Vaak worden in advertenties bruto bebouwde vierkante meters genoemd. Daarbij is er een verschil tussen het aantal vierkante meters aan werkelijk woonoppervlak en de bebouwde meters. Het correcte aantal m2 staat in de eigendomsakte. Dit aantal vormt ook altijd het uitgangspunt voor een taxateur die de waarde bepaald als basis voor de aanvraag van een hypotheek.

Houd rekening met extra kosten

Naast de prijs van de woning dient u rekening houden met de extra kosten die circa 8 tot 10 procent van de woningprijs zijn. Hierin zitten bijvoorbeeld advocaatkosten, de commissie van de makelaar of belastingen. De extra kosten kunnen per regio aardig verschillen.

Neem een deskundige in de hand

Laat het hele koopproces begeleiden door een erkend en professioneel makelaar die ook lange ervaring heeft in het gebied van jouw voorkeur. Die weet wat er speelt ook op het gebied van regelgeving. Die kan namelijk nogal verschillen tussen de verschillende Spaanse regio’s. Wilt u er zeker van zijn dat u beslagen ten ijs komt, treed dan ook in contact met een makelaarskantoor waarin u in uw eigen taal geholpen wordt. Dat is wel zo prettig.

Wilt u bijvoorbeeld een huis kopen aan de Costa del Sol, neem dan contact op met Villa Nova Spain. Eigenaar en oprichter Jan Willem Bruins heeft al jarenlange ervaring langs de Zuid-Spaanse kust en zodoende biedt Villa Nova Spain alle expertise en service op het gebied van aan- en verkoop van onroerend goed in Málaga onder één dak en tijdens het gehele aankoopproces. Als klant heeft u dan één aanspreekpunt en één adviseur, die daardoor heel gericht voor u op zoek kan.

Dit vind je misschien ook leuk