Inwoners in actie tegen komst hoogspanningsmasten in Alpujarras

door admin
Inwoners in actie tegen komst hoogspanningsmasten in Alpujarras

Het gaat om het Plan de Desarrollo de la Red de Transporte de Energía Eléctrica 2015-2020 van de gezamenlijke elektriciteitsmaatschappijen Red Eléctrica de España (REE). Dit voorziet in een nieuw 182-kilometer lang netwerk van masten en zal uiteindelijk onderdeel vormen van de infrastructuur die elektriciteit van Marokko naar Frankrijk brengt.

Inwoners van de streken Alpujarras (Almería en Granada) en Valle de Lecrín (Granada) zijn fel gekant tegen de plannen die in ernstige mate de manier van leven en de heuvels, velden en boerderijen in hun omgeving zullen aantasten. De gebieden liggen in de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada en zijn van grote natuurlijke waarde. Waar andere binnenlandse regio’s kampen met leegloop, is het deze streken gelukt om via het landelijk toerisme en kleinschalige landbouw een tegenbeweging in gang te brengen. Er wordt veel gewandeld en gefietst, er liggen tal van ‘casas rurales’ en vanuit de idyllische, Moors aandoende dorpjes op de flanken van de hoogste bergen van Spanje zoals de Mulhacén en Veleta vertrekken talloze routes naar de toppen van ruim drieduizend meter hoog.

Zeg nee tegen de torens

Met het platform ‘Di No a las Torres’ (zeg nee tegen de torens) wil men de aanleg van de hoge en lelijke elektriciteitsmasten voorkomen om zo ook de nadelige gevolgen ervan voor het milieu en de regionale economie tegen te gaan. De torens zouden een basis krijgen van 250 vierkante meter en tot 79 meter hoog zijn. Volgens REE die de 220-kilovoltlijn zal gaan bouwen, geven de plannen het gebied niet alleen een ‘een moderne, veilige en betrouwbare elektriciteitsnetwerk’, maar met de investering van 106 miljoen euro gaan ook ruim 700 banen tijdens de constructiefase gemoeid. Men voegde daaraan toe dat het project het land waarop het gevestigd wordt ‘niet substantieel’ zal veranderen.

Handtekeningenactie

Activisten in de Alpujarras en de Lecrín vallei in het zuidoosten van Andalusië zijn het daar niet mee eens en vinden dat de hoge masten hun levensonderhoud zullen ruïneren en flora en fauna beschadigen. Het platform is daarom nu een actie gestart op Change.org waar tot op heden al bijna 10.000 handtekeningen zijn verzameld. Daarnaast verzamelen ze op de website Dinoalastorres.es alle informatie over de plannen, de impact ervan en momenten waarop ertegen geprotesteerd kan worden.

‘Het zou eigenlijk het platteland hier en de manier van leven van een hoop mensen hier vernietigen’, zei José Manuel Milán, ambachtsman en tuinman en lid van de actiegroep in de Alpujarras. ‘Het gebied hier is zwaar afhankelijk van natuurlijk toerisme, er zijn veel landelijke hotels, rurale vakantiehuisjes en restaurants. Deze zullen allemaal economische schade leiden als de natuur hier wordt aangetast. Toeristen die hier komen voor de natuur gaan echt niet onder de dikke kabels wandelen’.

Jordi Jutglar, een bakker die oorspronkelijk uit Catalonië komt, voegde daaraan toe dat het de regio gelukt is zichzelf in leven te houden vanwege de natuurlijke schoonheid die veel nieuwe inwoners heeft getrokken uit andere delen van Spanje en andere EU-landen’

Een consultatieperiode over het project is donderdag geëindigd en Red Eléctrica zal de komende maanden de ingediende zorgen en argumenten van de bewoners bestuderen. De regionale regering van Andalusië beslist op basis van wat er uit die studie komt of het project al dan niet doorgaat. Red Eléctrica zei: ‘In het algemeen zal de lijn [met masten] het landschap niet wezenlijk veranderen, omdat we al hebben geprobeerd ervoor te zorgen dat de route met masten zo kan worden aangelegd ze de minst schadelijke vorm hebben’. Spanje wil in 2050 een geheel groene elektriciteitsvoorziening hebben.

Dit vind je misschien ook leuk