‘Sixtijnse kapel van de Paleontologie’ in Andalusië krijgt beschermde status

door admin
'Sixtijnse kapel van de Paleontologie' in Andalusië krijgt beschermde status

Het gaat om een terrein van 120 vierkante meter waar 90 fossielen van kwallen te zien zijn. Enkele hiervan hebben een diameter tot wel 88 centimeter en de fossielen zijn volgens onderzoekers ruim 550 miljoen jaar oud.

Toen de vormen op het rotsachtige terrein in de jaren negentig vn de vorige eeuw net waren ontdekt, dachten inwoners van Constantina (Sevilla) dat het ging om rotstekeningen van prehistorische voorouders of om paranormale fenomenen. Ze noemden de plek daarom ‘Piedra Escrita de Constantina’.

Tot deze in 1990 voor het eerst werd bezocht door Eduardo Mayoral, professor Geodynamica en Paleontologie* aan de universiteit van Huelva. Hij kon vrij snel bevestigen dat het ging om ‘zeer zeldzame fossielen van een enorm wetenschappelijk belang’ die ‘een van de eerste sporen vormen van de aanwezigheid van leven op het Iberische Schiereiland’. Volgens Mayoral is de vondst ‘uniek in Europa en vergelijkbaar met de twee belangrijkste ter wereld in dit genre in China en de Verenigde Staten’. 

Constantina ligt in de Sierra Norte de Sevilla en de fossielen van de kwallen die vergelijkbaar zijn met het huidige geslacht Aequorea, liggen in het natuurpark op de finca die bekendstaat als El Revuelo. De eigenaren zijn nu in gesprek met de Junta de Andalucía om vorm te geven aan de nieuw vereiste bescherming van het paleontologische juweel en om te bezien in hoeverre de vindplaats opengesteld kan worden voor publiek en de wetenschap. Mayoral en zijn team werken nu samen met onderzoekers van de universiteiten van Valencia en Zaragoza op de vindplaats die een van de belangrijkste uit de Cambrische tijd is in Europa. 

Negen nieuwe natuurmonumenten in Andalusië

Samen met de fossielen in Constantina heeft de Junta negen andere natuurmonumenten ingeschreven in Andalusië. Hieronder de Tajo de Ronda, de kloof waaraan het beroemde stadje Ronda ligt in de provincie Málaga, de oorsprong van de Riofrío in Granada en de Cueva del Agua de Tíscar in Jaén. Naast Constantina zijn er nog twee nieuwe natuurmonumenten van geologische aard vastgelegd. Dit zijn de Peñon de Bernal en de Canales de Padules in de provincie Almería. 

* Paleontologie is de wetenschap die fossiele resten of sporen van organismen bestudeert om aan de hand daarvan de aarde en evolutie van het leven op aarde in het geologisch verleden te reconstrueren.

Dit vind je misschien ook leuk