Diverse arrestaties in zaak rond listeriabesmettingen in Spanje

door admin
Diverse arrestaties in zaak rond listeriabesmettingen in Spanje

Na het uitgeven van een rechterlijk doorzoekingsbevel heeft de Centrale Operatieve Milieueenheid (UCOMA) van de Guardia Civil diverse onderzoeken uitgevoerd bij het Sevilliaanse vleesbedrijf Magrudis. Een listeriosis-epidemie, veroorzaakt door besmet vlees afkomstig van dit bedrijf, kostte drie ouderen en vijf ongeboren baby’s het leven. Meer dan 200 mensen werden ziek na het eten van het besmette vlees.

Vanaf vanochtend zijn agenten bezig met het onderzoek binnen het vleesbedrijf. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de woningen van de personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de uitbraak van de listseriosis-epidimie worden doorzocht. De Guardia Civil heeft bevestigd dat er inmiddels al aanhoudingen zijn verricht. De identiteit van de verdachten is nog niet bekend.

Geen maatregelen tegen besmetting

De aanklacht die afgelopen week werd ingediend door consumentenvereniging Facua werd door de rechter ontvankelijk verklaard. Hierin werd gesteld dat de directeur van Magrudis, José Marín en diens zoon Sandro Marín, zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de volksgezondheid. Magrudis zou al sinds februari op de hoogte zijn van de besmetting van het vlees met de listeriabacterie. Er werden geen maatregelen getroffen door het vleesbedrijf en de besmetting werd verzwegen voor de gezondheidszorgautoriteiten.

In februari werd bij analyse van vleesmonsters afkomstig van Magrudis de listeriabacterie aangetroffen. Het laboratorium heeft het vleesbedrijf hiervan op de hoogte gesteld. Grupo Microal, het laboratorium waar de monsters zijn geanalyseerd, maakte de uitkomst van de besmette vleesmonsters bekend bij justitie.

Misstanden

Op 15 augustus van dit jaar werd door de regering een waarschuwing afgegeven voor de consumptie van ‘carne mechada’ van vleesbedrijf Magrudis. Op 28 augustus werden ook andere soorten vlees van dit bedrijf verboden voor consumptie. Vervolgens werd door Magrudis een tweede lijn vleesproducten op de markt gezet die na onderzoek niet uit de eigen fabriek afkomstig en ook niet geregistreerd bleek te zijn. Onderzoek wees uit dat het hier moest gaan om een zekere “clandestiene fabriek”.

Bij aanvang van de listeriosis-epidemie stond Sandro Marín de media te woord. Hij staat als enige geregistreerd als bestuurder van het bedrijf. De daadwerkelijke eigenaar van Magrudis, José Marín, zette zijn eigen zoon als strobaas in nadat hij in twintig jaar tijd al drie verlieslijdende bedrijven had moeten sluiten.  

In de gemeente Sevilla voeren dertien veterinaire deskundigen onderzoek uit naar de voedselveiligheid. Het Andalusische College voor Veterinaire Deskundigen wees het ministerie van Volksgezondheid al op de noodzaak de mankracht en middelen aan te passen voor het uitvoeren van onderzoek naar voedselveiligheid. De misstanden bij Magrudis bleken te complex voor de gemeentelijke zorg voor Volksgezondheid.

In juli van dit jaar voerde het bedrijf een uitbreiding door die vooraf bekend had moeten zijn bij de autoriteiten. Dit gebeurde niet, waardoor ook de verplichte inspectie voor het verkrijgen van een goedkeuring voor de uitbreiding niet plaatsvond. Magrudis stelde pas eind juli, toen de uitbreiding van het bedrijf al een feit en de vleesproductie al gaande was, de autoriteiten hiervan op de hoogte. Bovendien is Magrudis nooit aangemeld bij het verplichtte Register van Producenten van Agrarische Voedingsmiddelen. Alle producenten uit dit register staan blootgesteld aan inspecties en sancties.

Dit vind je misschien ook leuk