Musea in Andalusië volgend jaar niet langer gratis

door admin
Musea in Andalusië volgend jaar niet langer gratis

De regiominister van financiën heeft goedkeuring gegeven om het budget dat bestemd is voor het behoud van het rijke Spaanse culturele erfgoed vanaf volgend jaar te verhogen. Met het geld zullen onder andere achterstallige restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd.

Ontoereikend budget

In het onderhoud van klooster San Isidro del Campo in Sevilla moest onlangs met spoed vier miljoen euro worden geïnvesteerd, een bedrag waar niet op was gerekend door het ministerie dat nu over een budget beschikt dat ontoereikend is om al het Spaanse erfgoed te kunnen beschermen. De bedoeling is dat met het verruimde budget de musea in Andalusië in perfecte staat van onderhoud zullen blijven.

Verhoging entreeprijs

In 2018 bezochten bijna 4,5 miljoen mensen een van de 19 culturele instellingen die door de overheid worden gesubsidieerd. Dat bracht niet meer dan 137 duizend euro in het laatje omdat in Andalusië alleen entree wordt betaald door bezoekers die niet uit deze autonome regio komen. Daarbij zijn de entreegelden erg laag: de gemiddelde prijs voor een bezoek is 1,5 euro.

Het ministerie wil vanaf 2020 de gemiddelde entreeprijs verhogen naar 3 euro. Deze verandering zou volgens berekeningen jaarlijks tussen de zes en zeven miljoen euro op moeten brengen. Dat kan worden opgeteld bij het budget van 210 miljoen euro waarover het ministerie jaarlijks beschikt.

Kwaliteit

De Spaanse Vereniging voor Museumkunde (AMMA) juicht de invoer van entreegelden voor musea en archeologische bezienswaardigheden toe. Door de extra inkomsten, vindt de vereniging, moet de culturele instelling wel kwaliteit bieden aan de bezoekers; er mag geen geld gevraagd worden voor iets waar 20 jaar lang niets aan gedaan is.

Vanaf het volgend jaar zal het achterstallige onderhoud van het Archeologisch Museum en het Museum Voor Schone Kunsten, beide in Sevilla, worden aangepakt. Voor de opslag van de kunstwerken tijdens de renovatie alleen al is een budget van 500 duizend euro vastgesteld.

Dit vind je misschien ook leuk