Tentoonstelling Oriëntaalse kunst in museum Carmen Thyssen Malaga

door admin
Tentoonstelling Oriëntaalse kunst in museum Carmen Thyssen Malaga

De tentoonstelling omvat meer dan 80 werken (schilderijen, tekeningen, aquarellen, foto’s en objecten) met Arabische voorstellingen gemaakt door zowel niet-Spaanse als Spaanse schilders waaronder Mariano Fortuny, Josép Tapiró, Antonio Fabrés en Francisco Lameyer.

Op zoek naar het avontuur

In de tweede helft van de negentiende eeuw bestond er onder een belangrijke groep Spaanse en Franse schilders grote belangstelling voor exotische oosterse scènes. De tentoonstelling ‘Fantasía árabe. Pintura orientalista en España (1860-1900)’ treedt in de voetsporen van reizende kunstenaars uit Spanje en Frankrijk die een van de meest unieke genres binnen de negentiende-eeuwse schilderkunst vertegenwoordigden. De kunstenaars hadden zich laten inspireren door de Europese koloniale expansie van de negentiende eeuw, een tijd waarin de reisliteratuur opkwam en kunstenaars met een avontuurlijke geest op zoek gingen naar nieuwe artistieke thema’s in het nabijgelegen noordwestelijke deel van Afrika.

In Frankrijk waren Delacroix en Bejanmin-Constant de voornaamste vertegenwoordigers binnen deze stroming. In Spanje was dat vanaf 1860 zonder twijfel de schilder Mariano Fortuny. Drie keer reisde hij naar Marokko, waar hij geïnspireerd raakte door de Oriëntaalse cultuur waar hij veel van zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen op baseerde. Fortuny was buitengewoon getalenteerd en creatief en vernieuwde dit genre binnen de negentiende-eeuwse kunst. Hij was een voorbeeld voor veel van zijn tijdgenoten met wie hij een ‘Nabije-Oosten’ creëerde dat bestond uit zowel realistische observaties als uit een suggestieve exotische wereld.

‘Nieuw universum’

De reizende kunstenaars werden geboeid door het Afrikaanse licht, de exotische landschappen, de smalle straatjes vol leven, de bijzondere en kleurrijke gewoonten in het alledaagse leven, de gezichten en de kleding van de bevolking; dit alles kwam via de creatieve geest van de schilders, al dan niet op waarheid gebaseerd, via hun doek in Europa. Het resultaat was een kleurrijk en levendig beeld met verrassende contrasten dat de fascinerende ‘ontdekking’ van een nieuw universum onthulde.  

Zo zijn er in de tentoonstelling prachtige landschappen met het intense woestijnlicht te zien, donkere café-interieurs en verboden harems, felle strijders en zachte vrouwen. En het prachtige Alhambra, als herinnering aan Spanjes Arabische verleden. Kortom, een kleurrijke wereld, in beeld gebracht door de Zuid-Europese kunstenaars die hun avontuur zochten in Afrika.

Dit vind je misschien ook leuk