Tech- en mediasector stort zich op streaming video

door admin
Tech- en mediasector stort zich op streaming video

Redenen genoeg dus om met een gloednieuw scherm en de gordijnen dicht wat uurtjes op de bank te kruipen. Ook beleggers raken meer en meer in de ban van het ‘bingewatchen’. Na het enorme succes van Netflix duikt inmiddels de ene na het andere Amerikaanse tech- en mediagigant op de fervente film- en seriekijker. Hieronder een korte kijkwijzer voor beleggers.

Markt groeit razendsnel

Wie uiteindelijk de winnaar en verliezers gaan zijn is vooralsnog lastig te voorspellen, maar dat de video streamingmarkt voor een enorme groeispurt staat daar zijn vriend en vijand het over eens. Waar deze markt vorig jaar wereldwijd goed was voor een waarde van ruim 30 miljard euro wordt een groei naar ruim 100 miljard euro in 2025 voorzien . Ook in de Verenigde Staten, de grootste markt, wordt op een verdrievoudiging gerekend.

De groei is niet alleen het gevolg van nieuwe innovaties rondom de steeds snellere mobiele telefoons, maar ook de verdere groei van sociale media, blockchain, cloud based streaming en kunstmatige intelligentie gaat video streaming een extra zet in de rug geven.

Videostocks to watch

Voor onze ouders en grootouders was de televisie het centrale punt in hun huishouden, maar inmiddels hebben aanbieders als Youtube en Netflix in korte tijd een ware revolutie ontketend. We kijken niet meer lineair en via de kabel, maar uitgesteld en via streaming.

Ook de grote media en techbedrijven zien de markt razendsnel groeien en haken nu in snel tempo aan. Vooral de terugkerende maandelijkse abonnementskosten zijn daarbij een lucratieve terugkerende inkomstenbron. Ook voor beleggers wordt het volgen van de ontwikkeling van de streaming video markt daardoor steeds belangrijker. We zetten en aantal grote beursgenoteerde partijen op een rij.

Alphabet

Het moederbedrijf van Google kocht online videokanaal Youtube in 2006 voor nog geen 1,5 miljard euro, maar inmiddels worden wereldwijd miljarden kijkers bereikt.

Amazon

Amazon Prime Video is de naam van het ambitieuze online streaming video kanaal van Amazon, dat in november ook in Nederland beschikbaar komt. Met vooral veel films en series als Friends.

Apple

Ook Apple TV is nieuw in Nederland en uiteraard super eenvoudig te bekijken via iPhone, iPad, IMac en uiteraard ook Apple TV met als eerste klappers The Morning Show en See.

AT&T

Het is nog even wachten tot begin volgend jaar maar dan lanceert Warner media-eigenaar AT&T het grootst opgezette HBO Max en ambitieus vervolg op HBO Now, het eerste streaming initiatief.

Comcast

NBCUniversal moet het paradepaardje worden van Comcast, dat ook al eigenaar is van Sky. De start staat gepland voor 2020 en zal vooral veel shows in het pakket hebben.

Disney

Niet alleen liefhebbers van de beroemde Disney-films kunnen straks hun hart ophalen bij Disney+. Het pretkanaal heeft ook de rechten van de Marvel-films, StarWars en Pixar.

Netflix

Netflix brak de markt van video streaming echt open en blijft dagelijks series en films toevoegen. Maar houdt de marktleider het vol nu veel mooie content naar de nieuwe zenders verdwijnt?

Nederland kijkt niet alleen toe

Ook in Nederland wordt inmiddels massaal uitgesteld en via streaming naar schermen getuurd. Voor partijen als KPN wordt streaming video steeds belangrijker, maar ook het Amerikaanse Liberty Global (Ziggo) en het op de Duitse beurs genoteerde RTL Group (o.a. Videoland) weten steeds meer kijkers met (aanvullende) abonnementen aan zich te binden.

Wat is uw voorkeurszender?

Wellicht bent u niet de enige die vierkante ogen overhoudt aan deze razendsnelle ontwikkeling, maar in alle bovengenoemde partijen kunt u ook zelf investeren via een beleggingsrekening van BinckBank. Wilt u hierover meer weten? Kom dan langs bij de Binck Investment Acadamy in Marbella of ga naar www.binckbank.comvoor meer informatie.

Wie de videoslag gaat winnen is nog niet te zeggen en besef ook dat beleggen risico’s inhoudt en dat u dus een deel van uw inleg kunt verliezen. Lees u ook goed in een bepaald bedrijf in voordat u hier aandelen van aanschaft en bestudeer goed de cijfers en grafieken. En dan maar hopen dat ook die koers daarna omhoog gaat. Veel kijkplezier alvast!

Dit vind je misschien ook leuk